Izaberite stranicu

Његово преосвештенство умировљени Епископ захумско-херцеговачки, г. Атанасије служио је Свету архијерејску литургију у Храму Светих цара Константина и царице Јелене у селу Коретише у Косовском Поморављу.

Саслуживали су архијерејски заменик и игуман манастира Драганца архимандрит Иларион, игуман манастира Архангели архимандрит Михаило, као и свештеници гњиланског намесништва. Литургији је присуствовао велики број верника широм Косовског Поморавља.

Празник Светог цара Константина и царице Јелене сабранима је честитао Преосвећени Епископ Атанасије:

– Нека вам је срећна слава Свети цар Константин и царица Јелена, који су крстом закрстили свет, преместили центар хришћанског света из несрећног Рима, који нас је прогонио три века. Цар Константин је 313. године Миланским едиктом укинуо прогон хришћана и признао хришћанство.Тиме је хришћанска Црква побеђивала крстом и крст се појавио на многим местима у Јерусалиму, у ваздуху, на дрвећу… Крст носити нама је суђено.

После Литургије, испред храма приказан је сплет песама и игара у извођењу деце и младих из Коретишта, а у коло се ухватио и владика Атанасије.

Извор: Епархија рашко-призренска

Pin It on Pinterest

Share This