Izaberite stranicu

На данашњи дан, 5. јуна 2017. године Црна Гора је званично постала 29. чланица НАТО-а.

Сјевероатланска алијанса је била створена, наводно, ради супротстављања совјетској војној моћи. Међутим, нестанак те моћи, па чак и распад совјетске државе, није инспирисао Запад да на дневни ред стави распуштање НАТО-а, већ је алијанса преживјела и проширила се на цио свет.

Данас је њен задатак гарантовање безбједног приступа природним богатствима и резервама сировина у земљама Трећег свијета од стране развијених земаља, као и очување односа неравноправне размјене између два свијета или просто речено НАТО је задужен да непрекидно држи Трећи свијет у економском ропству.

НАТО је прешао на нову етапу… САД и НАТО су одбациле УН, систем колективне безбједности, признање суверености држава. Они су започели нову епоху – ко је јачи, тај дави. Успјешности политике отворених врата НАТО-а се огледа у стварању активних и оданих савезника, што је помогло да се успостави стабилност и узајамно дјеловање у Централној и Источној Европи у складу са НАТО интересима и не смије се заборавити  крајњи циљ: још јачи, још чвршћи, још ефикаснији НАТО.

У оквирима проширења и учвршћења позиција НАТО на простору југо-источне Европе, Црна Гора је ушла у НАТО са 625. 000 становника, бројним саставом армије од 2. 200 људи и годишњим војним расходима од 46,5 милиона долара. У земљама Централне и Источне Европе послије распада биполарног система, НАТО је служио као инструмент њихове геополитичке преорјентације у западно-центристичком усмјерењу. Ширење НАТО и његова трансформација у једину глобалну војну силу, предвиђа на практичном нивоу војно-стратешко коришћење свих оперативних могућности и ресурса, а на идеолошком, софистицирано прекомпоновање политичког пејзажа земље. Тако се обезбјеђује одлучујућа предност војних снага НАТО-а у Европи.

За Црну Гору, атланска преорјентација несумњиво са собом носи цивилизацијски губитак, губитак суверенитета и самосталности, неутрализацију свих друштвених, политичких и социокултуролошких фактора који се противе експанзији НАТО-а.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This