Izaberite stranicu

Данас, на празник Светих царева Константина и Јелене, у подгоричкој цркви св. Ђорђа под Горицом  Свету литургију су служили о. Драган Станишић и о. Милета Кљајевић. Послије Јеванђеља бесједио је о. Драган:

“Драга браћо и сестре,

Многобоштво и незнабоштво прије Константина су били закон живота у свим областима друштва. Мисао човјекова била је сасвим окренута мноштву божанстава, којима су приношене жртве. У толикој мјери било је то богохулно, да су и дјеца клана само да би се умирио срдити дух неког страшног престола. Боговјенчани цареви,  нарочито мати Константинова Јелена, допринијели су да се такви обичаји прекину и одбаце као гнусни и злочиначки.

Благодарећи боговјенчаним царевима , Црква је стекла право да се послије три вијека гоњења и мучеништва слободно представи и том свијету који је до тада био противан и самом постојању хришћана. И заиста, од тада се хришћанска вјера  ширила  и настављала мисију свуда по свијету и у свакој епохи, све до данас. Захваљујући светим и равноапостолним царевима Константину и Јелени,  ми данас знамо и походимо сва она света мјеста која се помињу у Новом Завјету, нарочито само мјесто Гроба Христовог,  из кога је засијала свјетлост Васкрса . Овај дан је и спомен небројених побједа   Крстом који се указао Константину – против сила зла . Он је охрабрен  Крстом  и написом Овим побјеђуј  установио обичај борбе,  који  су касније практиковали небројени ратници и витезови у војевању за вјеру Христову”.

                                                                                                                                                                                Д.С.

Pin It on Pinterest

Share This