Izaberite stranicu

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је са свештенством, на празник Светог цара Константина и његове мајке Јелене, у сриједу 3. јуна 2020. Свету архијерејску литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Празник Светог цара Константина и царице Јелене сабранима је честитао Преосвећени Епископ Јоаникије, бесједећи о данашњем великом празнику.

„Бог је видио у његовом срцу честитост и великки духовни потенцијал, који ће се касније пројавити. Када је цар Константин кренуо на Рим да узме власт, имао је опаког супарника Максенција, који је био паганин али Светом цару Константину, када се он молио Богу, по свом обичају, тада му се јавио Крст Господњи са неба и обасјала га је Божја свјетлост, као раније апостола Павла. Угледао је знак Христов, крст Господњи на коме је писало, а тако му је и речено да са тим знаком треба да иде на противника, да са тим знаком побиједи свог непреијатеља. Наредио је да се одмах на штитове његове војске испише знак крста Господњег, а он је од тада добио обраћење и постао хришћанин“, рекао је, између осталог, Владика будимљанско-никшићки Јоаникије.

Епископу Јоаникију јубилеј – 21. годишњицу архипастирске службе, у име свештенства и вјерног народа, честитао је протојереј-ставрофор Драган Ристић.

С.Ч.Ш.

Pin It on Pinterest

Share This