Izaberite stranicu

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Преподобног Стефана Пиперског, у уторак 2. јуна 2020. Свету Архијерејску Литургију у манастиру Калудра.
У архипастирској бесједи сабранима Владика је казао да је Преподобни Стефан Пиперски велики Светитељ, иако није толико познат широм васељене као Свети Василије Острошки, чији је био савременик, као и новојављеног Пећког Патријарха Пајсија.

Подсјетио је да је Патријарх Пајсије рукоположио Светог Василија за Епископа, а Преподобног Стефана за јеромонаха, у манастиру Морача.

„То је велико вријеме, обремењено многим тешкоћама и искушењима. Не само што смо трпјели тешки јарам турског ропства, него је био и велики притисак од западних сила, које су хтјеле да српски народ, пошто је ратоборан и бори се за слободу, искористе за своје интересе како би потиснули Турке са Балкана. И не само то, него су хтјели да уцијене српски народ да прими католичку вјеру“, указао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Тада се Свети Стефан Пиперски повукао из манастира Морача у пустињу ровачку, у Трмање, гдје се подвизавао сам, по угледу на Светог Антонија Великог, Богу се молио и удостојио да буде служитељ подобан анђелима небеским.

„Прочуо се својим подвижничким животом и чудотворним дјелима, касније је подигао манастир Ћелије Пиперске. Поживио је дуго, свој народ утврђивајући у вјери. У миру, скривен у Ћелији Пиперској, Свети Стефан чудотвори из те дивне светиње и свједочи нам да је наша вјера света, да рађа светитеље, исцјелитеље, такве духовнике који чудотворе својим светим молитвама“, бесједио је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Он је честитао данашњи велики празник сестринству манастира Ћелије Пиперске и сестринству Калудре, заједно са мати игуманијом Анастасијом, која се на овај дан замонашила прије 19 година.

С.Ч.Ш.

Pin It on Pinterest

Share This