Izaberite stranicu

Место сахране и чесни остаци свештеника којег су мучиле комунистичке власти недавно су откривене у украјинском селу у Епархији александријској Украјинске православне цркве.

Чесне остатке о. Јакова Иличевског, који је убијен 1919. године, свештенство канонске Украјинске православне цркве пронашло је у петак, 29. маја 2020, извештава епархијска прес служба.

У јануару 1918. о. Јаков је постављен за настојатеља нове Цркве Великомученика Теодора Тирсна у Новом Прагу. Годину дана касније претрпео је мученичку смрт од руку локалних комуниста.

Погребла га је црква у којој је служио, мада је црква касније срушена, а 1972. на месту бивше цркве почела је изградња дома културе. Гроб мученика пронашао је грађевински тим. Према сведоцима, о. Јаков је био обучен у зеленим одеждама и имао је у рукама крст и кожно Јеванђеље. Представник Окружног комитета који је дошао на локацију узео је са собом крст и Јеванђеље.

Градитељи су затворили ковчег и поново погребли оца Јакова неколико метара од места нове зграде. Ради обележавања гроба посађено је врба, али се током времена осушила и посечена је.

Гроб оца Јакова  је поново откривен захваљујући сећањима једног од људи који су радили у грађевинском тиму 1972. године.

Прошле године драгоцене мошти блажене исповеднице Јулите (Педан; † 1955) откривене су такође у Александријској епархији, извештава Савез православних новинара. Касније је прибројана Сабору светих Украјинске цркве.

Извор: orthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This