Izaberite stranicu

На данашњи дан, 1. јуна 1943. године њемачки авиони у Другом свјетском рату оборили су британски авион, усмртивши све путнике, укључујући енглеског позоришног и филмског глумца и режисера Леслија Хауарда, двојника британског премијера Винстона Черчила. Њемци су били увјерени да је у авиону, обореном изнад Бискајског залива, на лету од Лисабона ка Ирској, био Черчил.

Хауард је свој статус међународне филмске звијезде настојао да искористи како би помогао својој домовини у Другом свјетском рату. Приликом повратка са пропагандне турнеје у тада неутралној Шпанији , авион ДЦ-3 којим је путовао је изнад Бискајског заљева пресрело осам њемачких авиона Јункерс Ју 88 и оборило, при чему је Хауард погинуо са свим путницима и члановима посаде. Околности тог догађаја су дан-данас предмет разних шпекулација.

Хауард је био познат по изузетно суптилној глуми у филмовима “Ромео и Јулија”, “Пигмалион”, “Прохујало с вихором”, “Интермецо”. Остао је упамћен као опсесивна љубав Скарлет О’ Харе у култном филму „Прохујало с вихором“ из 1939. године.

Глумац је претходно у Мадриду имао тајни састанак са шпанским генералом Франком, наводно у оквиру специјалне мисије по налогу Винстона Черчила, који је на тај начин желио да упути тајну поруку шпанском диктатору да Шпанија остане изван рата. Наводна порука коју је носио Хауард била је један од британских покушаја да спријече Франка, који је дошао на власт уз подршку Хитлера и Мусолинија, да приступи ратној Осовини зла. Хауард је искористио своје контакте да ступи у контакт са Франком и пренесе му Черчилову поруку. Долазак холивудске звијезде у Мадрид у вријеме десничарске диктатуре у Шпанији изазвао је многа комешања. Хауард је разбијеснео британске званичнике у Мадриду јер је одбио и да присуствује многим догађајима приређеним у његову част а Хауард је припремао сусрет са Франком без знања британског амбасадора. Хауард је напустио Мадрид у јуну 1943. године, када је отишао у Лисабон гдје се укрцао на авион „ДЦ-3“ на путу за Лондон. Авион су, међутим, изнад Атлантика обориле њемачке снаге. Гласине које су касније кружиле у јавности биле су да су Њемци мислили да се Черчил лично налазио у авиону.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This