Izaberite stranicu

На данашњи дан 1. јуна 1980. године CNN, глобална, кабловска телевизијска мрежа вијести почела емитовање програма.

Како је добро познато, најбоља врста лажи се добија од полуистине. У производњи тог производа посебно успјешан је био Холивуд. Историја сарадње Пентагона са Холивудом је почела још давне 1927. године. Данас војно надлештво САД помаже «фабрици снова» на све могуће начине. Према законодавству САД Пентагон, као и ЦИА, немају право да се у самој земљи баве пропагандом. Међутим, за то је нађен излаз. Главни правац сарадње администрације САД и Холивуда у информационој области је постало «удруживање напора за борбу против тероризма». Американци доприносе максималном ширењу дезинформација преко страних, најприје европских, медија (међу којима су и Ројтерс, и Франс прес), а та иницијатива припада Одјељењу за стратешки утицај, малој специјалној јединици која је формирана у Пентагону. Задатак јој је да користи «мрачне» методе информационог рата у циљу обраде страног аудиторијума тако што ће давати лажне податке страним новинарима, па и онима из «држава, које су пријатељи и савезници САД».

Ратови у Авганистану и Ираку су постали експериментални полигон не само за најновије типове америчког оружја, већ и за савремене технологије манипулације свијешћу. Видео-траке, рађене по наруџбини Пентагона, у многом се праве према узорцима холивудских продуцената који се баве и режирањем ТВ-шоу програма и умјетничких филмова. «Телевизијске компаније САД попуњавају програм о новостима помоћу видео-материјала, који су осмишљени у влади и у крупним корпорацијама… При чему они који праве такве извештаје су научени да склапају те материјале тако, да се они не разликују од новости које дају независни аутори»…

Извештај који је у своје вријеме одиграо огромну улогу у окретању јавног мњења у САД ка подршки првом рату у Персијском заливу. У кадру је 15-годишња дјевојчица која треба да буде кувајтска избјеглица и која прича шта је све видјела својим очима, како су ирачки војници осудили на смрт 15 тек рођених беба из породилишта у Кувајту. Интервју са том дјевојчицом се вртио стотинама пута по америчким ТВ каналима. Име дјевојчице није саопштавано, њој је тобоже остала у отаџбини породица, која може да настрада од војника Садама Хусеина. Да би се схватио значај овог снимка, предсједник САД-а Џ.Буш – старији искористио је причу о мртвим бебама 10 пута у 40 дана војне пропагандне кампање. Касније је доказано да дјевојчица са екрана уопште није избјеглица, већ кћерка кувајтског амбасадора у САД.  Она је члан краљевске породице – која управља Кувајтом, сви њени рођаци имају огроман иметак, некретнине у иностранству и живе на Западу…А резултати анкете која је обављена међу становништвом САД у вези са ратом у Ираку говоре да је 69% анкетираних сигурно да је Садам Хусеин лично учествовао у припреми терористичких аката од 11.септембра 2001.године. И то без обзира што Бијела кућа није могла да понуди ни један једини доказ који би свједочио о било каквој вези између Ирака и Ал-Каиде која је, према званичној верзији, извршила те нападе. То значи да се обичан грађанин може програмирати да вјерује у шта год се жели!

Приредио: Миомир Ђуришић

 

Pin It on Pinterest

Share This