Izaberite stranicu

У недељу Светих отаца Првог васељенског сабора, 31. маја, Његова светост Патријарх српски г. Иринеј, служио је Свету архијерејску литургију, у цркви Вазнесења Христовог на Пашином брду.

Поучавајући о историји Православне цркве, Патријарх Иринеј се у беседи осврнуо на разлоге за сазивање Васељенског сабора, наводећи да је он сазван у времену после тешких прогона Цркве. То показује да је наша Црква „прошла и пролази кроз велика искушења. И тако ће то бити до краја света и века“ рекао је Патријарх Иринеј, закључивши да је то „било у сваком времену, па и нашем“.

“нда, када су прошла физичка гоњења хришћана у Цркви су се појавили људи недостојни живота јеванђељскога и црквенога, па су почели да шире јереси, тј. лажна учења. Међу њима је био најпознатији Арије, свештеник александријски, врло учен човек. Он се бавио философијом, али није схватио суштину Светога откровења, није схватио суштину Јеванђеља, није схватио суштину личности Господа Исуса Христа“, рекао је Патријарх Иринеј појашњавајући разлоге за сазивање Првог васељенског сабора. Како је Аријево лажно учење захватило велики број људи, против њега су устали епископи Цркве и сам цар Константин је сазвао Сабор епископа. То је био Први васељенски сабор на ком је донет Симбол вере којег читамо на свакој Литургији, поучио је Патирјарх Иринеј и истакао да је он „скуп знања и канона о Светој вери нашој Православној. Све друго се развија, али то је суштина.“

Осврћући се на збивања у Црној Гори Патријарх Иринеј је рекао да то јесте једна велика опомена Господња нама.

“Али даће Господ и Свети Василије да оно што планирају то не остваре јер битку са Црквом нико није добио. Две хиљаде година нам сведоче о томе“, нагласио је Патријарх Иринеј на крају беседе.

Извор: Радио Слово љубве

Pin It on Pinterest

Share This