Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је на празник Светог апостола Андроника и Јуније, 30. маја, Свету архијерејску литургију у манастиру Добриловина.

Празник Вазнесења Христовог – Спасовдан сабранима је честитао Преосвећени Епископ Јоаникије који је, у свом архипастирском слову, навео да се велики празници у нашој Цркви прослављају више дана, а Вазнесење до суботе уочи Тројчиндана, када се врше Тројчинданске задушнице.

„Господ, послије свог Васкрсења, јављао се Светим ученицима и апостолима за 40 дана, утврђивао их у вјери. Свети апостоли су се, по људској слабости, када су видјели Христово понижење на Велики петак, сви разбјежали, јер су били испуњени великим страхом. Јуда Га је издао, апостол Петар Га је, такође, издао али се одмах и покајао. Зато га је Господ касније примио и удостојио оне првобитне части коју је имао међу Светим апостолима. У томе видимо колика је моћ покајања да се и најтежи гријеси опраштају“, навео је Његово преосвештенство.

Господ је сабрао ученике, који су се били разбјежали и утврдио их у вјери, заповједио им, прије Вазнесења, да буду заједно у Јерусалиму и непрестано се моле Богу, док се не обуку у силу са висине.

„Господ им је заповједио да се спремају за нешто велико и узвишено рекавши им: Сједите, никуд се не разилазите. Овим да се подсјетимо и да су стеге, које су биле због заразне болести, која се ширила цијелим свијетом, нама хришћанима могле бити на добро. У то вријеме сабрали смо се са својим породицама, преиспитивали своја дјела, своје мисли. Не значи да је, ако се нијесмо кретали и нијесмо могли да служимо службе са мноштвом народа, наша вјера ослабила“, поручио је Владика.

То што мо се сабирали, нашу савјест преиспитивали и молили се Богу у својим домовима значи, истакао је он, да смо се припремали за нешто велико, као и Свети апостоли.

„Увијек, када имамо нека искушења, а и то је искушење да не можемо понекад да изађемо из куће или смо у самоизолацији, то може да нам буде на добро, као што је и Светим апостолима било на добро када су послушали Господа и сабирали се само у малој заједници од Васкрсења, и ми смо у малим заједницима прославили Васкрсење Христово. Још ћемо мало причекати, па, ако Бог да, на Тројчиндан да се саберемо у мноштву народа, јер ће ове стеге сигурно да прођу. Нема никаквог разлога, недељама, већ, у Црној Гори, хвала Богу, нема ниједног обољелог. И за то треба да заблагодаримо Богу“, казао је Епископ Јоаникије.

Истакао је да су се Свети апостоли, слушајући ријеч Божју, припремали да се, по Његовом обећању, обуку у силу са висине. То се догодило на Тројчиндан, када је Дух Свети излио своје дарове у виду огњених језика на Свете Апостоле.

„Тај божански огањ очистио је њихова срца, њихове мисли и испунио их силом Божје свјетлости, милости, правде и, посебно, силом Божје истине. Оспособио их и опуномоћио Дух Свети да проповједају Јеванђеље цијелој твари, сваком створењу. Јеванђеље радује цијелу творевину, небо и земља се радују, дрхте од гласа Господњег, који није био само Христов глас, него и глас Светих апостола, јер је Дух Свети њихове ријечи претварао у Божје ријечи“, бесједио је Владика.

Када су се обукли у силу са висине, Свети апостоли су, додао је Епископ Јоаникије, постали неустрашиви и проповједали ријеч Божју, Христово дјело спасења рода људског свим народима.

„Многе су обратили, али су имали и тешкоћа, многи су се противили, јер је било јако паганство, а и данас је, у неком облику, паганство ова борба против Цркве, против вјере. То је тај отпор демонски, а људске слабости му помажу, па тога имамо и данас. Није само људска пакост, него и ђаво додаје свог отрова да би се људи завадили и да би кренули једни на друге. То ђаво хоће“, указао је Преосвећени Епископ.

Поручио је да хришћани, којима је Господ заповиједио да љубе и пријатеље и непријатеље, треба да се моле за своје непријатеље.

„Не смијемо, ако смо прави хришћани, да ширимо мржњу, него увијек да благосиљамо и праштамо, наравно, да се боримо за истину, да неправду изобличавамо, а било је много неправде у мјерама које је власт примјењивала према нашој Српској православној цркви и православној вјери у Црној Гори.

Ми ћемо се сада, послије ове изолације, у још већој радости окупљати на нашим великим саборним богослужењима и на литијама да свједочимо нашу вјеру и да се боримо за слободу наше вјере, за правду и истину. Када се боримо за слободу вјере, ми се онда боримо и за сваку другу слободу“, закључио је Владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Pin It on Pinterest

Share This