Izaberite stranicu

Патријарашком Литургијом у Вазнесењској цркви Град Београд је обележио своју славу – Вазнесење Господње, Спасовдан.

На празник Вазнесења Господњег, 28. маја, Свету архијерејску литургију у Вазнесењској цркви у центру Београда, поводом храмовне и славе града служио је Његова светост Патријарх српски г. Иринеј уз саслужење протојереја-ставрофора Ваја Јовића, протојереја Дејана Јаковљевића, јереја Предрага Тимотијевића и Славише Поповића, протођакона Стевана Рапајића и ђакона Бошка Савића.

Његова светост Патријарх је за досадашњи рад на њиви Господњој рукопроизвео јереја Арсенија Арсенијевића, старешину овог светог храма, у чин протојереја.

“То је чин који Црква даје онима заслужнима који се труде за добро Цркве, а посебно се труде о бригама и спасењу поверених душа. Као што сте до сада чинили, чините и убудуће, на славу Божју, на своје спасење и на добро народа којем вас је Господ послао за пастира”, истакао је Патријарх Иринеј.

Домаћин славе био је градски архитекта г. Марко Стојчић, а свечаном богослужењу присуствовали су градоначелник Београда г. Зоран Радојичић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, заменик градоначелника г. Горан Весић, начелница Градске управе гђа Сандра Пантелић, помоћник градоначелника г. Андреја Младеновић, представници Војске Србије и Полиције, као и многобројно свештенство Архиепископије београдско-карловачке и благочестиви народ престонице.

Након Литургије Патријарх Иринеј је предводио литију око храма уз присуство више стотина верних. У наставку Свјатјејши је испред каменог крста одслужио и помен настрадалима у нацистичком бомбардовању Београда 6. априла 1941. године.

У својој беседи Патријарх Иринеј је честитао славу свим грађанима Београда истакавши да данас славимо „један од највећих празника наше вере“. Појашњавајући смисао данашњег празника Патријарх Иринеј је напоменуо да је Господ Христос када је „обавио своју Божанску дужност отишао тамо одакле је дошао“. То је велики догађај за којег је Господ Христос припремао своје ученике, а то је чинио посебно после свога васкрсења, навео је Патријарх.

 

Извор:

|

Pin It on Pinterest

Share This