Izaberite stranicu

Да ли је одржавање Световасилијевске литије у Никшићу дан када је ” брутално нападнута Црна Гора са несагледивим посљедицима по здравље грађана” и да ли је прослава Дана независности дан када је црногорска омладина окупљањем, додуше бројчано мањим, “са поносом и љубављу показала како се воли своја Црна Гора”, питањa су која се намећу ових дана црногорској  јавности и надлежним институцијама.

Чињенице кажу да је 12. маја, на празник Светог Василија Острошког, одржана мирна и достојанствена литија којом Никшић традиционално прославља свог небеског заштитиника окупљајући све своје житеље, и којој, све ове године, не присуствују само они који гласовима тог народа сједе на власти. У ноћи 13/14. маја, послије литије ухапшен је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије са осам свештеника. Ослобођени су након задржавања од 72 часа а оптужни предмет је предат надлежном суду. На терет им се ставља кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести за које је предвиђена новчана или казна затвора до годину.

Над народом, међу којима је био велики број омладине и малољетника, који је због лишавања слободе владике и свештеника мирно протестовао, полиција је примјенила силу и хемијска средства. Дошло је до немилих сцена и процесуирања појединих особа. Треба подсјетити да се током трајања литија у периоду од 3 мјесеца, у којима је учествовало око 200 000 грађана, није десио ниједан инцидент, ако изузмемо пар неуспјелих покушаја полиције на самом почеку, да заустави тај молитвени ход за одбрану светиња.

Епископски савјет СПЦ у ЦГ је оцијенио тог 14. маја да се “у маниру свог досадашњег поступања, двоструких аршина – током цијелог трајања епидемиолошке кризе – власт са својом полицијом и синоћ ставила у службу политичких и идеолошких прогона Цркве.

“На непримјерен начин, неосновано и незаконито – у глуво доба ноћи приведени су и притворени Епископ Јоаникије и свештеници. Оваквим поступањем државних органа угрожена су права Цркве, тако да она није кривац – већ жртва. Та права Црква нису угрожена наредбама и здравственим мјерама, које Црква свакако поштује, већ њиховом селективном примјеном. У томе је незаконито поступање надлежних државних органа.”

Чињенице кажу неколико дана касније, ове ријечи су добиле потпуну и безрезервну потврду.

Чињенице кажу да је 21. маја на Дан независности у појединим градовима дошло до јавних окупљања које нико није забрањивао, полиција није никога “ловила” и легитимисала, или, не дај Боже, хапсила. Фотографије и видео снимци окупљања, па и кршења јавног реда и мира кроз општу тучу, објављивани су на друштвеним мрежама и у појединим медијима. Чак је и премијер поздравио ту црногорску омладину на улицама појединих градова.

“Посебно поштовање исказујем према црногорској омладини, јер су и ових дана поносом и љубављу показали како се воли своја Црна Гора”, истакао је Марковић.

И опет ништа од тога не би било спорно, да други, у конкретном случају владика и свештеници, нијесу на празник Светог Василија Острошког ухапшени и процесуирани због кршења истих мјера донијетих ради сузбијања ширења коронавируса, а које су и даље на снази. Они за разлику од црногорске омладине, по ријечима и свједочењу премијера Владе, својим понашањем угрожавају јавно здравље под плаштом одбране вјерских права и слобода. Дакле, њима ће се због кршења тих истих мјера судити. Али, немојте да се заваравате, то нијесу дупли аршини! Треба вјеровати људима који су власт, треба вјеровати НКТ-у који се овим поводом није ни огласио. Треба знати, аршин је један, само како се узме, и њега одређују власт!

Чињенице кажу да су мјере донијете у циљу сузбијања ширења коронавируса претворене у политичке и усмјерене само ка Православној цркви у Црној Гори. Да ли има више дилеме?

Чињенице кажу да је прослава Дан независности, као ниједан догађај до сада, потпуно разобличио власт Црне Горе, коју Устав дефинише као грађанску и демократску државу засновану на владавини права и гарантује да су сви њени грађани пред законом једнаки. Устав каже да се чак ни за вријеме ратног, не дај Боже, или ванредног стања, када су може ограничити остваривање појединих људских права и слобода, ограничење не смије чинити по основу националности, вјере, политичког или другог увјерења. А прослава, с једне стране, Светог Василија Острошког Чудотворца, слава му и милост, и све оно што му је претходило и што је услиједило послије њега, и с друге стране, неколико дана касније прослава Дана независности, чак је и “невјерним Томама” показала гажење Уставом загарантованих права да смо сви једнаки и дискриминацију којој је један дио грађана Црне Горе изложен.

И на крају има ли потребе да се послије прославе 21. маја подсјећамо “свих других грађана – и њихових потреба, и ограничених права и слобода зарад заштите живота и здравља свих нас”?

Има ли потребе да нас премијер Марковић још једном подсјети “колико је наших грађана који нијесу отишли на хитне операције, лијечења и прегледе у здравствене центре у земљи или иностранству; Колико је оних који нијесу обишли своје родитеље, своју дјецу или унучад, болесне или беспомоћне чланове својих породица; Колико је наших младих људи и њихових фамилија који су отказали свадбена и друга весеља, и свечаности поводом рођења дјеце; Колико је наших грађана који су своје ближње, једном за свагда, сахранили без традиционалног спровода и испраћаја; Колико је цијелих градова, насеља и села, и људи у њима, било стављено у карантин и изоловано од свијета? Имају ли ти људи своје потребе и своју слободу, једнаку оној коју себи дају Црква и вјерници у оквиру својих потреба”.

Нема потребе, господине предсједниче Владе! Овај народ који је у литијама, и они који су били лишавани слободе и којима се суди, и они који су пребијани и који се хапсе због слободе мисли, и они који се моле и Христа љубе, и они су грађани који су такође кроз све то прошли.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This