Izaberite stranicu

Некадшњи министар правде Црне Горе, а сада адвокат и члан експертског тима Митрополије црногорско-приморске Драган Шоћ казао је Н1 телевизију да је свако ко афирмише и брани Црну Гору на антисрпским основама рођени брат оног ко афирмише и брани српство на позицијама антицрногорства.

Шоћ у емисији Н1 Студио Ливе истакао да су и професионални Срби и професионални Црногорци у ствари непријатељи те да би најбоља помоћ била да се схвати да је Црна Гора независна држава и да су Срби и Црногорци један народ.

Говорећи о порукама из Београда, Шоћ је рекао да је право Његове светости Патријарха српског (Иринеја) као првог човјека Цркве да искаже своју бригу за сваки њен дио и да то не смије нико да оспори, али да друге интервенције ништа не помажу:

“Гледам их као политичку игру која треба да послужи за изборе. Неко ће тамо да буде ексклузивни бранитељ српства, а онда се овај овдје појављује као ексклузивни бранитељ црногорства и Црне Горе”, сматра он.

Портал телевизије Н1 констатује да је привођење Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија због кршења уредбе о забрани окупљања, поново актелизовало подјеле у Црној Гори, које су привремено биле обустављење због епидемије коронавируса, а које су настале након усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

“Литија ће свакако бити ако се у међувремену не постигне договор о измјенама спорних одредаба закона”, рекао је члан експертског тима Митрополије црногорско-приморске и додао да очекују да се Влада изјасни о позиву који је упућен од стране Епископског савјета.

Он наводи да спорни закон уводи претпоставку својине у корист државе, а “приморава Митрополију и друге епрахије да доказују да су власници односно да су то на легалан начин стекли са пресјеком 1918. године”.

“То није Закон о слободи вјероисповијести него закон о легализацији отимања цркава и манастира”, сматра Шоћ.

У суштини читаве приче, додаје он, јесте покушај да се православна Црква у Црној Гори стави “под контролу партије на власти и (Мила) Ђукановића лично”.

“Није Црква никад одбила да буде евидентирана, али одбија да буде регистрована као нови субјекат, као да никад није постојала”, навео је Драган Шоћ.

Истиче да Црква треба да нађе заједнички језик са државом и њеним институцијама.

“Са Владом у конкретном случају и у погледу закона са парламентом”, каже Драган Шоћ, члан експертског тима Митрополије црногорско-приморске.

Pin It on Pinterest

Share This