Izaberite stranicu

Светом литургијом данас је прослављена храмовска слава цркве Светог Николе у Котору. Тим поводом протојереј Немања Кривокапић је у бесједи поручио да је Пренос моштију Светог оца Николаја, који данас прослављамо, велики догађај за нашу Цркву.

“Доборчинства која је Светац чинио претходно у Малој Азији, пренијела су се и на наше крајеве. Култ Светог Николаја, заштитника свих људи, а посебно помораца и путника, пренио се из Барија кажу прво овдје у Котор, а онда се даље ширио на континенту. Зато и ми данас, свечано и торжествено, прослављамо Светог Николу овдје у Котору у храму посвећеном њему, да га као што га је Бог прославио на небесима, прославимо и ми на земљи”, казао је отац Немања Кривокапић.

Подсјетио је да име Николај значи побједник, али побједник који није побјеђивао као војсковођа већ као хришћанин и епископ.

„Као што смо у једној од стихира пјевали  “Оче Николај , у имену твоме је и живот твој“, и заиста тако и јесте јер његово име Николај значи побједник“, казао је о. Кривокапић.

Својим честитим животом, додао је, Св. Никола је побиједио овоземаљске страсти и заслужио Царство Божије.

„Међутим, не само што је засужио Царство Божије него се овјенчао и вијенцем славе”, казао је о. Кривокапић, додавши да је Светог Николу прославио и Господ нетрулежним, мироточивим и исцјелитељним тијелом.

Свети Никола је животом испунио оно што је Бог од нас тражио.

“А то и јесте циљ нашега живота овдје на земљи, да се ослободимо овоземаљскога и да се припремимо за оно вјечно – Царство Божије”, казао је о. Немања Кривокапић.

Рекао је и да се Свети Никола за свога живота прославио дивним и честитим дјелима, те да је познато да је помагао свима, будући да је као епископ био веома утицајан.

“Помагао је не само хришћанима него и уопште људима неправедно осуђеним. Исто тако по својој смрти наставио је да помаже другима чудима која су се дешавала на његовом гробу и изнад његових светих моштију у Мирији Ликијској у Малој Азији”, казао је о. Немања.

У 11. вијеку мошти Светог Николаја су из Мале Азије пренесене у Бари, тадашњу Апулију у Византији.

“Нека би Господ Бог дао да се молитвама овог дивног Божијег угодника и ми спасимо и угледамо на његова дјела амин”, поручио је о. Немања Кривокапић.

СПЦО Котор

Pin It on Pinterest

Share This