Izaberite stranicu

Градилиште Саборне цркве у Мостару поново је, након једномјесечног застоја због епидемије вируса корона, оживјело, а радови су настављени пуним интезитетом.

Слиједе уређење пода, осликавање зидова, иконостаса, уређење олтара, електроинсталација…

Тако је наставак посла означен постављањем бакрене капе на звонику, што, заједно с фасадом, представља завршну фазу грубих грађевинских радова, рекао је мостарски парох Радивоје Круљ.

– Очекујемо да ћемо најкасније за мјесец дана завршити све радове који се односе на спољни изглед цркве, а већ смо почели с прикупљањем понуда за унутрашње уређење. Овдје нас очекује велики посао, с обзиром на то да слиједе радови на уређењу пода, осликавање зидова, иконостаса, уређење олтара, електроинсталација и свега осталог што подразумијева унутрашње уређење. Главни изазов је затворити финансијску конструкцију, а у овој кризи било би неозбиљно да рачунамо на то како ћемо одмах осигурати сва средства и завршити цијели ентеријер – рекао је Круљ.

До сада су груби грађевински радови коштали осам милиона марака, а најважније је, нагласио је Круљ, да ће ова богомоља ускоро бити стављена у функцију.

– Радује нас да ће црква поново бити отворена за вјернике, али и друге грађане и да ћемо, наравно, на тај начин обогатити и туристичку понуду Мостара – поручио је он.

Саборна црква у Мостару запаљена је и минирана до темеља у јуну 1992. године, а њена обнова почела је 2010. године.

Круљ се нада да ће сви радови бити завршени до љета наредне године, када Епархија захумско-херцеговачка и приморска обиљежава 800 година постојања, односно, када је устоличен први епископ хумски.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This