Izaberite stranicu

Његова светост Патријарх српски г. Иринеј и предсједник Србије г. Александар Вучић оцијенили су данас да је стање у Црној Гори теже него што је икада било и апеловали на црногорске власти да размисле о својим поступцима, да не крше права српског народа и да му не отимају идентитет, преносе србијански медији.

„То није било за вријеме Отоманске империје и за вријеме комунизма, који су имали више респекта према Цркви”, истакао је Патријарх на конференцији за новинаре.

„Питам себе и све друге, да ли Ђукановић има у виду свој народ и стање које је мање-више он створио у Црној Гори, план је да тамо нема Српске православне цркве нити православног народа”, каже Патријарх Иринеј и додаје да је чудно да човјек који није крштен, који је атеиста, хоће да створи цркву.

“У историји хришћанства се није десило да они који су нису хришћани и не подносе хришћане стварају цркву. То не могу да разумијем… Ми поштујемо Црну Гору као државу и ја никада нисам чуо да је неко уперио неку ријеч против црногорске државе”, рекао је Његова светост Патријарх српски г. Иринеј и апеловао на црногорског предсједника да размисли о томе што чини.

Вучић: Политика се меша у црквено уређење

Предсједник Србије Александар Вучић је рекао је да ће се Србија борити за очување права и идентитета српског народа у Црној Гори на ненасилан начин, демократским средствима и правним путем, те да Србија и Црна Гора морају да буду најближе државе.

„ Морају да разумеју колико је ово болно питање за нас. Ако себи дајете за право да се мијешате у унутрашње уређење Србије, немојте молим вас да забраните да исказујемо забринутост за стање и поштовање људских права нашег народа. Ничим вас нећемо угрозити”, нагласио је предсједник Вучић.

Подсјетио је да је црногорски министар рекао да се Србија мијеша у унутрашње ствари Црне Горе, заборављајући да су се они директно умијешали признајући Косово и Метохију.

„Уз то и данас дају себи за право да коментаришу односе Срба и Албанаца, говорећи какво потенцијално решење би смјело да буде, као да то има везе с њима. За нас је посебно интересантна чињеница да се политика мијеша у црквено уређење, чак оснива и нову цркву. Као што ми то не радимо, сматрам да то није у реду и ни у Црној Гори”, рекао је Вучић.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This