Izaberite stranicu

Након што су прошле године већ насилно запленили и пререгистровали малу цркву Светог Илије у селу Јасинија у Транскарпатској провинцији, активисти расколничке „Православне цркве Украјине“, коју је Цариградска патријаршија створила 2018. године, сада покушавају да исели канонског пароха и његову породицу са троје мале деце.

Отац  Сергеј Слисаренко и његова породица немају где више да живе, извештава Савез православних новинара.

Активисти су поднели тужбу за исељење породице, мада су сви чланови, па и деца, законито пријављени у парохијском дому. Седница суда је заказана за 4. јун 2020. године.

Јасинијско намесништво у Кустској епархији канонске Украјинске православне Цркве је убеђено да тужба није ништа друго до покушај даље поделе православне заједнице у том малом селу.

Цркву Светог Илије заузела је 10. фебруара прошле године група од тројице расколничких бандита. Следећег дана, расколнички архијереј Транскарпатије објавио је да је цркву већ преузео под свој омофор.

Недељу дана раније иста група радикалних елемената организовала је отимање оближње цркве Светог Георгија, претећи да ће киднаповати дете свештеника Виталија Кремена, канонског пароха.

Отац Сергеј је касније објаснио да ће канонска парохијска заједница на суду бранити своја законска права на цркву, јер је гласање за расколнички ПЦУ одржано на незаконит начин, прикупљањем лажних потписа и сведочења и потплаћивањем гласове сељана који немају везе са црквом.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This