Izaberite stranicu

Имајући у виду јасно саопштен политички став владајуће Демократске партије социјалиста са последњег конгреса 2019. године да „ДПС има разумијевање за очекивање дијела наше јавности да у процедурама утемељеним у грађанским и канонским прописима и правилима обнови историјски неупитну ЦПЦ“, који је ових дана ескалирао прецизном изјавом предсједника те Партије и предсједника Црне Горе да ће „држава Црна Гора помоћи у настанку православне цркве која ће или објединити православне вјернике или ће постојати као православна црква националних Црногораца“, принуђени смо да Општинском одбору владајуће партије у Пљевљима јавно поставимо јасно питање: Стоје ли иза оваквих ставова своје Партије и њеног предсједника?

Иако смо током саме процедуре доношења тзв. Закона о слободи вјероисповијести, а нарочито након доношења истог, из уста предсједника ОО ДПС Пљевља Влада Милинковића добили јавна увјеравања да ће „све остати исто“, те да нема разлога за узнемиреност и страх, последња дешавања дају нам за право да очекујемо исто тако јаван, јасан и недвосмислен став свих који су чланови поменуте Партије а припадају Српској православној цркви.

СПЦ у Пљевљима никада није и неће дијелити нити условљавати вјернике по било којој основи, па ни политичкој, иако то када је ријеч о ДПС-у у јавности али и код дијела вјерног народа није увијек наилазило на разумијевање, додатно нарушавајући интегритет егзистенцијално угроженог свештенства и монаштва. Међутим, у ситуацији када се најављује рушење канонског црквеног поретка у Црној Гори, формирањем атеистичке сатанске организације која ће наводно замијенити једину канонски признату и суштински постојећу православну Цркву у Црној Гори, принуђени смо да станемо на браник самих темеља Цркве, као и свог личног људског и свештенослужитељског достојанства и части.

Тапшање по раменима, приватна и кулоарска увјеравања да ће све бити у реду, не могу бити замјена за јасно саопштену подршку нашој светој Цркви, чија је угроженост у Црној Гори на врхунцу, што је јасно препознато и саопштено и од наших архијереја. Нема више ни времена ни простора за фарисејску малодушност, фолклорно и политикантско подржавање Цркве.
То конкретно значи: у Цркви су, и биће, само они који је јасно и недвосмислено подржавају у одбрани њеног уставног положаја у Црној Гори, који није само њена јасна правна позиција већ и цивилизацијска тековина савременог свијета.

Вјерујући да имате добре процјене и да сте свјесни чињенице колики и какав је значај православног народа у пљевааљском крају, не сумњамо да ћете се скоро огласити ставовима који ће, ма какви били, бити јасни. Наш став свима је познат и свакако се неће промијенити никада и ни по коју цијену: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!

Пљеваљски одбор за одбрану светиња, црквени одбори и свештенство и монаштво Архијерејског намјесништва пљеваљског

Pin It on Pinterest

Share This