Izaberite stranicu

„Прописане мјере су престроге, али их се придржавамо и богослужења вршимо без присуства вјерника од када је то прописало Национално координационо тијело за борбу против заразних болести”, казао је данас јереј Драженко Ристић, парох шавнички, за Радио Светигору.

Он је коментаришући обавјештење које је јутрос затекао на вратима Цркве Светог великомученика Георгија у Шавнику, постављено од стране непознатог лица, а којим се обавјештавају грађани “пошто су ублажене мјера ограничења кретања, против корона вируса недјељом Литургије за април биће у стандардним терминима”, казао да „овим покушава да се подметне нашој парохији и уопште Православној  цркви  да крши мјере које је прописало НКТ”.

„Ово је једна класична подметачина која има намјеру да нас оптужи да позивамо народ и тиме нарушавамо поредак и правила која су државни органи донијели за борбу против коронавируса. У питању је зла намјера локалних безбожника – нама добро познатих, који оваквим подметачинама желе да купе царство земаљско. Све наше објаве су званичне са потписом и печатом, а у овом периоду их и нема. Не позивамо народ на службе јер смо га већ позвали да се суздржи и остане кући док ово не прође”, категоричан је отац Драженко.

Истиче да је ово обавјештење примјетио јутрос око 8:15 часова, те да је написано црвеним фломастером на обичном бијелом папиру, а на дну стоји као потписник “парохија шавничка”. Објава је залијепљена медицинском љепљивом траком а непознати починилац овом објавом у исто вријеме обавјештава и позива народ на богослужење у назначеном временском периоду, стандардном термину од 9 часова, недјељама 5, 12, 19. и 26. априла ове године.

О овом случају је обавијештена полиција у Шавнику, обављен је разговор, направљен записник, и то ће бити прослијеђено Тужилаштву, каже отац Драженко и објашњава да ово није први случај подметачине.

“Наиме, у прошлу  недјељу неко је фотографисао службу, вјероватно са истих  адреса, Литургију сам служио сам са појцем – једном женом, и то пријавио полицији и ја сам добио опомену. Било како било, сви треба да слушају своје свештенике, да се са њима савјетују јер овакве објаве не долазе из цркве”, поручио је јереј Драженко Ристић и закључио да се службе у овом храму, ако и у свим другим, врше без присуства вјерних до даљњег.

Весна Девић/ Весна Кривчевић

 

Pin It on Pinterest

Share This