Izaberite stranicu

Израелска држава је посветила посебну пажњу питању како да Благодатни  огањ буде пренет у православне земље, пошто је, и поред строгих безбедносних мера, изгледа спремна да прихвати  специјалне авионске летове из Грчке и других православних земаља, који сваке године врше превоз Благодатног огња у своје  храмове.

Према извештају листа Jerusalem Post, који се позива на изворе израелског Министарства спољних послова, упркос строгим мерама безбедности у земљи, сматра се да је решено питање преноса Благодатног огња.

„Тачан механизам обављања овог чина још није разрађен, рекао је извор Министарства спољних послова, јер би Министарство здравља могло да  постави више ограничења, али су летови већ организовани како би донели Огањ у Русију, Украјину и Грчку“, јавља Jerusalem Post.

Према истом извештају, свечани благодатни чин ће се као обично обавити  у цркви Светог Гроба пред 10-15 источно-православних великодостојника, који ће уз полицијску пратњу пренети Благодатни огањ до аеродрома у Тел Авиву, где ће бити подељен делегацијама, које неће излазити из својих авиона како би избегли израелске здравствене карантине.

Оно што остаје да се види јесте да ли ће се то ставрно и десити и, наравно,  како ће се Благодатни огањ разделити храмовима и потом верницима сваке  земље.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This