Izaberite stranicu

Изношењем Часног Крста украшеног босиљком и цвећем на место целивајуће иконе у храмовима широм православног света, почиње четврта недеља Васкршњег поста, познатија као Крстопоклона недеља.

У средини ове недеље (седмице), тачније у среду, жене у Ораховцу и Великој Хочи почињу шарање јаја за Васкрс. Ова среда се зове и средопосна среда, зато што је у средини поста тј. означава преполовљење поста, а прво јаје које се у раним јутарњим сатима, по традицији шара, зове се страшник или крсташ. Крсташ зато што се на њему воском и специјалном справом која се овде користи за шарање јаја на овај традиционални начин тзв. шарајајком, нацрта крст, а страшник јер се од њега требају плашити све нечастиве силе. У неким крајевима јаје са нацртаним крстом се зове чуваркућа, и оно ће после фарбања на Велики четвртак бити стављено испред иконе у чувати кућу до следећег Васкрса када ће га домаћица заменити новим. Страшник или крсташ је јаје које се на Велики четвртак прво офарба и њиме се деца помажу по лицу унакрст да би била здрава. Офарбани страшник се износи из куће у поље када је велика грмљавина, јер се верује да ће винограде и остале усеве заштитити од града и других временских непогода.

После страшника, веште руке жена и девојака у овом метохијском крају шарају и остала јаја. Од маште и вештине зависи какве ће шаре настати. Неке домаћице шаре чувају у својим главама, друге исцртане у свескама, треће опет чувају нека од прошлогодишњих шарених јаја да се подсете. Постоје жене које умеју да нашарају по неколико идентичних јаја, а друге опет никад не нашарају исту шару, већ смишљају нове шаре, смишљају нове мотиве. На јајима осим крстова, шарају се разни цветови, листови, птице, лептири, рибе… Ако у породици, родбини или међу пријатељима има момака за женидбу ил дечака који се треба женити кад одрасте, нашара се и посебно јаје које се зове младица(млада). Младица се даје уз жељу да се онај коме се даје ожени. Свака шара има своју лепоту што зависи и од добре шарајајке, које овде праве мајстори Петар Мојсић и Ненад Милић.

Већина жена нашара тридесетак или више јаја за себе и своју породицу, али има и оних које шарају за пријатеље, рођаке, а некад и за новац. Има жена које нашарају и по седамсто, осамсто јаја за један Васкрс.

Понекад се на јајима исписују неки стихови ил поуке светих отаца, цркве, светитељи… Треба пуно времена и труда, али ако има љубави све ћете успети, рећи ће вам скромне домаћице у Ораховцу и Великој Хочи. Рећи ће и да се као деца радују дану када ће јаја офарбати јер тада њихов труд добија смисао. И радују се Васкрсу јер ће најлепша јаја бити даривана свакоме ко им у кућу дође да честита празник, али ће и послати пријатељима и родбини који нису могли да дођу.

Ове године сенку на шарање јаја ставља новонастала ситуација око вируса који кружи светом, али са вером у Господа и ово ће искушење проћи.

У здрављу дочекали Васкрсење Господње.

Оливера Радић

Pin It on Pinterest

Share This