Izaberite stranicu

Хуманитарне донације за Србе на Косову опале су од како је коронавирус букнуо у свету и у Србији изазвао ванредно стање. Угрожени су и пролећни пројекти хуманитарне организације „Солидарност за Косово“, што може довести до тога да неки Срби на Космету – гладују.

На то упозорава председник те хуманитарне организације Арно Гујон, који сматра да је у тешким тренуцима логично да човек прво помисли на себе, али да то не сме да буде случај када су у питању Срби на Косову, јер „они имају само нас“.

„Има људи који су, нажалост, гладни и када није ванредно стање, а сада због ванредног стања донације стижу у много мањем обиму. Многе пројекте за пољопривреду и сточарство, које смо планирали за пролеће, нећемо моћи да реализујемо“, објаснио је Гујон.

Како је рекао, почетком пролећа се постављају пластеници, дели део пољопривредног материјала и људи почињу да раде на њивама. Ипак, ако тренутна ситуација буде спречила извршавање горепоменутих пројеката, људи на Косову ће гладовати током зиме.

„Морамо данас да мислимо на њих, како не би били у великој кризи за 10 месеци, када ће наша криза проћи. То се ради сада. Морамо да гледамо унапред“, изричит је саговорник Спутњика.

Хуманитарна организација „Солидарност за Косово“ већ 15 година сарађује са Епархијом рашко-призренском и њеном хуманитарном организацијом „Мајка девет Југовића“, која води шест народних кухиња широм Косова и Метохије у којима се већ 20 година храни више од 2.000 људи.

Упркос свим недаћима, те народне кухиње и даље функционишу, с предострожношћу – они који спремају храну носе рукавице и маске. Људи раде на фармама и у млекари, како Срби на Косову не би гладовали. Сва та помоћ ће се наставити само ако се наставе и донације. А донатори су јако забринути због тренутне ситуације у свету, каже Гујон, што се одражава на Србе на Космету.

„Срби на Космету не смеју да буду жртве тога. Они ће доживети дуплу казну – ем живе у ненормалним условима већ 20 година, ем ће због коронавируса добити мање помоћи. То не сме да се деси. То зависи од сваког од нас. Разумљиво је да будемо забринути и да не желимо да изађемо, али можемо да донације пошаљемо преко интернета и СМС порука“, нагласио је Гујон.

Он је због тога путем друштвених мрежа, за сада на француском и српском језику, позвао све Србе и српске пријатеље да не забораве Србе на Косову и Метохији током ових тешких времена.

„Апелујем на оне који већ помажу да тако и наставе. Они који до сада то нису могли или успели – сада нам је потребна њихова помоћ. Ако успемо да задржимо исти број донација, оне ће се претворити у пластенике, оброке, козе, краве и храну. То је оно што је најосновније и што, нажалост недостаје многим породицама у српским енклавама на Косову и Метохији“, истакао је Гујон.

Извор: Спуњик

 

Pin It on Pinterest

Share This