Izaberite stranicu

У литургијској проповједи на Трећу недјељу Васкршњег поста у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, протојереј-ставрофор Слободан Јокић, парох никшићки, поручио је да нас Господ никада неће оставити и да једино ми можемо Њега да заборавимо. Говорећи о актуелној епидемији истакао је да све што се дешава са том болешћу треба да нам буде поука за наш дубљи, смисленији живот:

“Ко је могао да вјерује да ће цио свијет стати за 15 дана?! Ко је могао да вјерује да неће моћи да излази из куће и да неће моћи да оде негдје да попије кафу?! То нам је било потпуно незамисливо. Све оно што је човјек својим рукама створио је стало. Најспремнији у свему томе су се показали хришћани јер они ту атмосферу живе у Цркви, живе у току поста.”

Појаснио је да је управо пост одрицање од појединих ствари и да свијет на неки начин сада на силу пости, пошто не умије својом вољом и хтјењем да пази и чува овај свијет, човјека и природу, околину…

“Хришћани живе атмосферу поста цијели свој живот, поготово кад је вријеме поста, као што је овај Часни пост у коме се учимо да се одричемо прије свега од онога што је лоше, па онда и од хране, да покажемо да можемо да живимо и са уздржањем.”

Објаснио је да хришћанима све то пада лакше јер је Господ са нама и да зато страх који влада у свијету није наш иако смо одговорни према свијету, али се не бојимо ничега:

“Али пазимо и трудимо се да не угрозимо другога на било који начин. Зато крст Господњи који је предзнак васкрсења да нам је путеводитељ и у овим тешким тренуцима”, казао је између осталог отац Слободан Јокић.

Весна Девић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This