Select Page

НЕДЈЕЉА ПРАВОСЛАВЉА ПРОСЛАВЉЕНА У КОТОРСКИМ ЦРКВАМА СВЕТОГ НИКОЛЕ И СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ

Литургијама на којим су се, уз претходно приступање светој тајни исповјести, причестили бројни вјерници, данас је у которским црквама Светог Николе у Старом граду и Светог Василија Острошког у Доброти, прослављена Недјеља православља.

“Недјеља православља је побједа наше вјере и треба да нас подсјети да не заборавимо, да нас охрабри да не клонемо, да нас загрије да се не охладимо и да нам отвори духовни вид да не заслијепимо, и у слепилу да не сагријешимо. Недјеља православља је побједа Цркве као заједнице, као цјелине. Црква је тај побједилац који се спомиње и прославља”, казао је у обраћању вјерницима у цркви Светог Николе јереј Ненад Калем.

Црква Недјељу православља слави прве недјеље Часног поста.

“Слави се спомен васпостављања икона 843. године за вријеме царице Теодоре и патријарха Методија, послије дугог гоњења икона у 8. и 9. вијеку. Зато ову недјељу називамо Недјељом православља тј. Недјељом праве вјере. Борба за очување икона у Цркви трајала је скоро два вијека. Као унутрашњи непријатељ православља, иконоборци, велику штету наносили су Цркви, а најопаснији међу њима били су они који су у рукама својим држали свјетску или црквену власт. Проглашавали су иконе идолима, а поштовање икона идолопоклонством. Избацивали су их из цркава, спаљиваљи, ломили… Против оваквог безумног пустошења и осиромашења храмова хришћанских, устали су сви надахнути духовници у православном Византијском царству. Касније и у другим царствима хришћанским. Уз њих је стао и сав благовјерни народ, не клањајући се и не поштујући материју од које је икона направљена, већ прволик који је на њој насликан. Тако је православље доживјело тријумф над иконоборцима 11. марта 843. године. Тада долази до пројаве цијелог богословског и црквеног значаја и смисла догматских одлука 7. Васељенског сабора у Никеји о светим иконама одржаног 787. године”, казао је отац Калем.

Литургију у цркви Светог Николе у Старом граду пратио је подмладак Српског пјевачког друштва Јединство 1839, којим је дириговала Ивана Кривокапић.

Литургију у цркви Светог Василија Осторшког у Доброти служио је протојереј – ставрофор Миленко Јекић.

Подсјећамо да ће данас Молебан Пресветој Богородици у Цркви Светог Николе у 18 часова служити Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије. Након Молебана владика Јоаникије ће предводити литију кроз град Котор.

Братство православне омладине Св. Лука из Котора организује заједнички долазак на Молебан.

Окупљање је испред Цркве Покрова Пресвете Богородице у Шкаљарима. Полазак у 17 часова.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This