Select Page

Победа над иконоборством као и прво и друго обретење чесне главе Св. Јована Претече – прослављено је литургијски у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Светом литургијом началствовао је протојереј – ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја – ставрофора Драгана Станишића, протојереја Јована Радовића, јереја Блажа Божовића, ђакона Ивана Црногорчевића и молитвено учешће проте Милуна Фемића.

За певницом одговарао је верни народ испунивши храм Господњи, уз предвођење појца, Луке Павићевића.

Након примања Свете тајне причешћа, словом поуке сабранима обратио се началствујући свештеношлужитељ, прота Милета Кљајевић:

„Потребно је  да се пре него што се причестимо сетимо речи Светог Апостола Павла: Човјек да испитује себе, па онда од хлеба да једе и од чаше да пије.“

Подсетио је да је Свету тајну причешћа установио сам Господ Исус Христос пред Своје страдање на Тајној вечери. И кад јеђаху узе Исус хлеб и благословивши, преломи Га и даваше ученицима и рече:Узмите једите ово је Тијело моје и узе чашу и давши хвалу, даде им говорећи: Пијте из ње сви ово је крв Моја Новога Завјета која се пролива за многе ради отпуштења гријехова.

Свети оци називали су Свето причешће – Тајном над Тајнама, казао је прота Кљајевић у своме обраћању, јер њему треба приступити са великом вјером, али потребно је претходно добро испитати самога себе и анализирати свој живот и преиспитати све странице своје животне књиге, да би преконтролисали све своје жеље, мисли и ријечи а посебно дјела – како би из свога срца и своје душе ишчупали сав коров и избацили све оно што није у складу са законом Божијим, што човјека удаљује од Оца Небеског..

„Бог је извор истине и правде, извор љубави и милосрђа те није могуће сједињење са Њим, онима у чијем срцу има лажи и неправде, мржње и пакости; јер немогуће сјединити савршену и безгрешну природу Христову, са гријехом оптерећеном душом нашом  јер светлост и мрак не могу заједно. Искрено наше покајање рађа опроштај а опроштеном грешнику могуће је сједињење са безгрешним Спаситељем нашим Исусом Христом. То сједињење са безгрешним Богом доноси души нашој преображај и рађа у њој неизмерну раодост, мир и душевно здравље“, закључио је протојереј-ставрофор Милета Кљајевићу својој беседи на Чисту недељу у храму под Горицом.

На крају заблагодаривши Господу, протојереј ставрофор Драган Станишић је прочитао Синодик православља.

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This