Select Page

На данашњи дан, 8. марта 2007. године  градоначелник Подгорице др Миомир Мугоша уручио је хрватском предсједнику Стјепану Месићу Повељу почасног грађанина Подгорице. Месић је Повељу примио у свом кабинету у Загребу.

Почетком децембра 1991. године, Стјепан Месић, аутор књиге „Како смо срушили Југославију“ у хрватском парламенту констатује: „Мислим да сам обавио задатак, Југославије више нема.“ Шест мјесеци касније, у мају 1992. године, предсједник Хрватске Фрањо Туђман подсјећа окупљене масе на загребачком Тргу бана Јелачића: „Рата не би било да га Хрватска није жељела. Да то нисмо учинили, да се нијесмо наоружали, не бисмо дошли до циља!“

О политичким и грађанским ставовима Стјепана Месића доста говори снимак настао 1992. године, док је био на дружењу са заповједницима. Снимак почиње колективним исмијавањем броја убијених логораша српске националности, да би Месић убрзо узео ријеч те устврдио да је Јасеновац радио до 1947. године и да се радило о радноме логору, наводећи и да је потребно довести и „свјетску комисију па то раскринкати'“. „То су били радни погони“, казао је Месић, наводећи да су људи били „практично спашени“ кад би дошли у Јасеновац, јер је то значило да неће бити убијени, већ употријебљени као радна снага. „Људи су умирали, као што су људи у рату и иначе умирали, од тифуса од дизентерије… Али то су били радни погони. Било је глупо некога научити радити кожу па га након тога убити“, навео је. „Прошло би по 15 дана до мјесец дана да нитко није умро. Дјеца су умирала, са матерама би долазили, исцрпљени“, казао је Месић.

Крајем 2006. године откривен је снимак с Месићевог путовања у Аустралију, почетком деведестих година прошлог вијека, на којем се види да анимира публику у емиграцији позитивним излагањем о НДХ, коју је сматрао хрватском побједом. „У Другом свјетском рату Хрвати су два пута побиједили. Ми немамо разлога никоме се испричавати. Траже од Хрвата да клекну пред Јасеновац. Ми немамо пред ким шта клечати. Ми смо два пута побиједили, а сви други само једном. Ми смо побиједили 10. травња, када су силе Осовине признале хрватску државу. Побиједили смо јер смо се нашли послије рата опет с побједницима за побједничким столом“, казао је тада Стјепан Месић, почасни грађанин Подгорице.

Приредио: Миомир Ђуришић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This