Select Page

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је вечерас, уочи Часног поста, вечерњу службу праштања у Цетињском манастиру.

Обраћајући се сабранима на Светом богослужењу ријечима архипастирске поуке на почетку Часног поста, Митрополит Амфилохије је казао да опраштање дугова и гријехова наших од стране Бога зависи од нашег опраштања нашим дужницима, онима који су се о нас огријешили.

„На том узајамном опраштању, опраштању од Бога људима и опраштању ближњих једни другима, заснива се сав наш хришћански живот. Зато су и ови свети дани поста, који је пред нама, дани призива на то и такво узајамно опраштање и помирење међу браћом и наше помирење са Господом, кроз покајање као промјену ума, срца и душе, преображење унутарњега човјека и богоусмјерење. То је основни призив сваког човјека, а посебно хришћанина“, бесједио је Митрополит Амфилохије.

Владика је истакао да се хришћани том покајању уче Христовим заповјестима и примјером Светих Божијих људи од апостолских времена до наших дана. Покајање и узајамно праштање је, како је истакао, најљепша људска особина.

Даље је појаснио да нема човјека на земљи који није погријешио и који није призван на покајање, а једини безгрешни је сам Господ, и зато су све молитве које читамо и пјевамо у току ових дана покајне, призив на то покајње, преумљење. Посебно је истакао дивну молитву Светога Јефрема Сирјанина: Господе и Владико живота мога, дух лењости, чамотиње, властољубља и празнословља не дај ми. Духа цјеломудрености, смиреноумља, трпљења и љубави, подари мени, слуги Твоме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам своје грехове, и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у вјекове вјекова. Амин.

Бити свјестан својих гријехова, то је велики дар од Бога и плод истинског труда нашега, нагласио је Митрополит и додао:

„Они који су мање свјесни себе и својих слабости и гријехова, они непрекидно осуђују ближње своје за њихове гријехове. Виде трун у оку брата свога, а не виде брвно у оку својему. То је оно чему се учимо у току овога Светога поста, и у току узајамног праштања и помирења“, казао је владика.

Додао је да смо призвани да се исповједимо Господу за све гријехе, вољне и невољне, знане и незнане, и  да од Њега тражимо опроштај преко духовника код кога се исповједамо:

„Да би онда тако исповјеђени, очишћени, прочишћени, покајани, могли да приступимо Господу који је дошао у овај свијет не да спасе праведнике, него да спасе грешнике, а то смо сви ми људи на земљи“, бесједио је владика и подсјетио да су сви Божији Свети људи били и остали примјери покајања, опраштања и призива на опраштање једни другима.

Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије се помолио да нам Господ свима подари опроштај гријехова по мјери нашега узајмног праштања и затражио опроштај од сабраних ријечима: „Опростите браћо и сестре што сагријеших дјелом, словом, помишљу и свим својим осјећањима. Бог да прости и помилује све нас“.

Весна Девић

Фото: Јован Д. Радовић

Pin It on Pinterest

Share This