Select Page

И синоћ, 27. фебруара Пљевља су показала да су и даље сви сложни у намери да одбране оно што је њихово – своје светиње. У тој својој молитвеној борби, поред Епископа милешевског г. Атанасија са Пљевљацима је био и архимандрит Теоктист, игуман манастира Сопоћани код Новог Пазара, који је по благослову Епископа рашко-призренског Теодосија представљао не само своје монашко братство, већ и целу Епархију рашко-призренску и косовско-метохијску.

Како је и уобичајено најпре је одржан молебан у храму Свете Петке који је служио Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије, а затим су предвођени њиме сви кренули градским улицама. На тргу испред хотела Пљевља, бивша ученица веронауке при храму Свете Петке Јелица Ђуровић је најпре изговорила молитву Оче наш, праћена свим присутнима. Тиме су Пљевља још једном показала да су Христова, и да слушају Његове речи, и држе их. Затим се присутнима обратио архимандрит Теоктист:

– Благодарим Богу и благодарим нашем владици Атанасију, који нас је удостојио да дођемо овде и да поделимо ову божанску радост заједно са вама на овом народном црквеном сабрању. Поздравља вас и наш рашко-призренски владика Теодосије који заједно са својим монаштвом, свештенством и верним народом поручује да нисте сами, да смо ми сви уз вас, и молимо се да издржите на овом вашем крстоносном и Христоваскрсном путу у одбрани наших светиња. Када погледамо наше две епархије ми гледамо свете Немањиће. Пре свега видимо Светога Саву и видимо Светога Симеона чији смо јуче дан прославили. Али видимо и њихове светиње, свету Милешеву, Дечане, Сопоћане, Куманицу, Давидовицу, Грачаницу и пљеваљску Свету Тројицу. Наши преци су оставили ове светиње нама у славу Божију и за наша будућа поколења.

– Треба се молити Богу и даће Бог да се ово све заврши како треба. А завршиће се заиста јер велике су молитве ваше пред Богом, јер Црна Гора је данас парче неба на овој светој земљи. Ми овде са овог места једноставно поручујемо: Ми не можемо без наших светиња као што и наше светиње не могу без нас. А зашто је то тако? Зато што смо ми једно, рекао је о. Теоктист.

Епископ Атанасије се захвалио игуману Теоктисту на дивним речима подршке и наставио:  – Ми се Богу обраћамо искањем, тражењем, али такође и благодарењем. Треба благодарити за све оно што смо успели добро учинити, учинити на прави начин. Тако благодаримо и за овај вечерашњи сабор, молитвено-духовни сабор у свему доброме. Ми се на добро сабирамо, и тако ћемо наставити. Ове наше молитвене литије сабирају нас и просторно. Сабирају не само веру, намере, усмерења, него обједињују наше српске православне просторе.

– Бог жели да ми будемо учесници живота и заједнице са Њиме. Човек је тако и створен од Бога недовршен, добро започет, добро усмерен, али недовршен, са заповешћу да у сарадњи са Богом сам себе довршава. Управо то и чинимо. Наша Света црква православна, свих простора Васељене настоји да ојача поново у слози, саборности, јединству, чврстини вере, јер разорне силе су активне. Настоје да разједине оно што је јединствено. А ми се упорно молимо нашим молитвама да Бог поново сједини оно што треба да буде заједно, да би биће било здраво, поручио је Епископ Атанасије присутнима.

Владика Атанасије је присутне обавестио и о томе да је у циљу одбране светиње планирана у молитви и мудрости божијој велика свесаборна свеправославна литија у Подгорици у суботу 29. фебруара на којој ће бити присутни православни са других простора а предводиће је поглавар Украјинске православне цркве Московског патријархата г. Онуфрије са своја четири архијереја заједно са епископима наше Српске православне цркве и мноштвом верног народа. Присутни Пљевљаци су бурним аплаузом изразили своје одобравање и намеру да ће и они учествовати у том величанственом молитвеном сабору.

Литија је након тога наставила натраг до храма Свете Петке.

 

Pin It on Pinterest

Share This