Select Page

Вечерашњу 24 литију у граду под Голубињом, граду Патријарха Варнаве, после молебана Пресветој Богородици у Цркви Свете Петке, предводио је Епископ милешевски Атанасије. Непрегледна колона људи добре воље и вјерујућег народа који се окупља у знак протеста против усвајања Закона о слободи вјероисповијести, кретала се светосавским путем мирно и достојанствено, као и сваког четвртка и сваке недјеље, са иконама у рукама, вјером у срцу и миром у души и као једно су изговарали „ Не дамо светиње“.

И ове вечери сви присутни су заједно са свештеником Боривојем Пантићем у глас изговорили молитву „Оче наш“. Свом православном хришћанском народу, својим Пљевљацима који се сабирају сваки пут у све већем броју бранећи своје светиње и своју вјеру, обратио се асистент на Машинском факултету у Подгорици Раде Грујичић.

„Они људи који су читав свој живот посветили стицању материјалних добара не могу нас да разумију, па ће се чак, у својој немогућности да нас разумију, усудити да нас назову лудацима. Они не разумију да ми нисмо вођени било каквим интересом, већ истинском духовном потребом да сачувамо своје светиње, чувајући не само објекте већ лик Божији и у објектима и у нама самима.

Нажалост, једни другима смо дозволили да једни друге не посматрамо као браћу и пријатеље, већ да посматрамо као окупаторе, душмане и непријатеље. Вођени таквим мноштвом не окајаних гријехова и још многих и тежих, ми смо доведени у ову ситуацију у којој је потпуно логичан слијед околности и ово што нам се дешава, овај покушај отимања наших светиња.

Међутим, милосном Богу хвала, народ се пробудио и народ је свјестан ситуације и у задњи час је спреман да исправи своје грешке. Господ Исус Христос је у Светом писму рекао, гдје је двоје или троје окупљених у Његово име и Он је међу њима. Е можемо само замислити, какав је Божији поглед на двеста хиљада људи који се упорно окупљају због Њега и у Његово име. Према томе и Бог и Божији свеци су са нама, а кад су они са нама, немамо се чега бојати. И све ово ће се сигурно окончати Божијом побједом и побједом Цркве Божије, а наша је обавеза да само у овој борби останемо истрајни и свјесни да смо на правој страни“, казао је Грујичић.

Након обраћања, литија је кренула ка цркви гдје је окупљени вјерни народ благословио владика Атанасије, а у културно-умјетничком дијелу програма све присутне испред Цркве Свете Петке поздравила је испред Културне асоцијације Београда Катарина Шекуларац – Јеловац, која је поклонила слику „Анђели“ Црквеној општини Пљевља. Млади гуслар Мирко Ковачевић отпјевао је пјесму „Устала је Црна Гора“.

Извор: Пљеваљски портал

Pin It on Pinterest

Share This