Select Page

Свенародна литија у одбрану вјере, свете Цркве и њених светиња одржана је и овог четвртка, 20. фебруара, у горњеполимском крају.

Молитвени ход је ишао од манастира Брезојевице до Мурина, гдје је у Цркви Свете Петке служен Молебан Пресветој Богородици.

Молебан су служили јереј хаџи Бојан Радуновић, парох горњеполимски и гусињски и игуман манастира Свете Тројице у Брезојевици, отац Георгије (Рајаковић).

Сабраном народу ријечима поуке обратио се о. Бојан, поучивши их основама вјере православне и позвао их да се у још већем броју окупљају, најприје, на молитви у храмовима. Храмови су, казао је он, грађени и свако је својим прилогом себе у храм уградио, да се Господу Богу помолимо, заблагодаримо, завапимо за помоћ и заштиту.

У крсном ходу, дужине око десет километара, са народом Горњег Полмиља, који, већ, скоро два мјесеца, на миран, достојанствен, хришћански начин изражава неслагање са насилно изгласаним тзв. Законом о слободи вјероисповјести, те своју спремност и одлучност у одбрани вјере, свете Мајке Цркве и њених светиња, и овог пута је био старина Гојко Јокић. Он је заједно са свештеницима био на челу литије, укрепљујући и оне млађе, дајући снаге, воље и ведрине као примјер за времена која слиједе до коначне побједе.

У недјељу 23. фебруара вјерни народ Горњег Полимља ће у крсном входу ићи од Мурине до Андријевице како би са браћом Васојевићима заједно и саборно поручили: Не дамо светиње!

Сенка Чоловић

Pin It on Pinterest

Share This