Select Page

Јединство верника у Црној Гори који су масовно изашли како би заштитили своју Цркву су пример за свештенике и вернике Украјинске православне цркве, изјавио је портпарол Украјинске православне цркве, протојереј Николај Данилевич у коментару за украјинске медије.

„Замислите, од око 630.000 становника ове земље, 250.000 је изашло на улице и тргове у знак протеста против закона. Тј. око 40 одсто земље је изашло на протесте. Када сам био са епископом Баришевским, Виктором у Црној Гори, видели смо те протесте, видели смо литију, учествовали смо у једној од тих литија када су људи шетали и молили се. Схватио сам да, без обзира на то што у Украјини има више православних, ми, пропорционално, не можемо да се меримо са Црногорцима. У том плану Црногорци су пример за нас“, рекао је портпарол УПЦ.Данилевич је подсетио да је у литији која је одржана 2019. године у Кијеву, поводом обележавања годишњице крштавања Руса, изашло око 300.000 верника, што „није мало, али за нашу државу ипак јесте. По томе наше свештенство и верници имају шта да науче од Црногораца“.

Према речима свештеника, то и јесте задатак Цркве – „што више проповеди, формирати јаке парохије, јачање Цркве изнутра и показати снагу Цркве“.

При томе, отац Николај је нагласио да он ни у ком случају не позива за неки устанак. Тога је било у историји Украјине, али држава треба да зна да „Украјинци дуго трпе, али ако устану, устанак ће донети много несреће“, објаснио је он.

Подсетимо, митрополит Кијевски Онуфрије присуствоваће литији у Подгорици која ће бити одржана 29. фебруара.

 

Извор: Спутник

Pin It on Pinterest

Share This