Select Page

Више хиљада људи окупило се синоћ у Источном Сараjеву на молебану и скупу подршке Српској Православној Цркви и верницима у Црноj Гори поводом спорног Закона о слободи вероисповести коjи jе усвоjила црногорска скупштина.

На подручју Источног Сарајева јуче су одржане четири литије и велики молебан у знак подршке Српској православној цркви и верницима у Црној Гори.

Mолебан је служио митрополит дабробосански Хризостом коjи jе верницима поручио да jе ова подршка истински братска и црквена, братска, јер сваки Србин који је присутан има биолошке везе са браћом у Црној Гори, а црквена јер су увек били, јесу и биће једна и јединствена СПЦ.

„Када један део нашег тиела нападане нека болест, тада страда читав организам. Тако је и са црквом, када страда као сада у Црној Гори, страда читава црква Божија. Господини Мило Ђукановић свесно или несвесно је ударио на читаву СПЦ. Позивамо га да добро размисли о овоме шта је починио и чим пре да повуче неправедни Закон о слободи вероисповести и извини се, како свом народу у Црној Гори, тако и СПЦ“, поручио је митрополит Хризостом.

Он је додао да је, нажалост, на овим просторима и даље присутна политика завади па владај, а једина непроменљива константа је СПЦ која свој народ чува у јединству и сачувала га је до данас.

Митрополит Хризостом је поручио да се у срећним и демократским земљама закони доносе зарад добробити грађана, народа и државе, али случај фамозног закона у Црној Гори нема ту добру и племениту намеру.

„Напротив, то је закон који нас је изазвао на овакво свенародно реаговање, јер је усмерен само и искључиво против СПЦ у Црној Гори и против њених верника, али и против нас који непрестано хрлимо светињама Светог Василија Острошког, Светог Петра Цетињског и других светиња Црне Горе“, рекао је владика.

Митрополит је истакао да светиње Црне Горе које бране од безбожника и не дају онима који су их деценијама скрнавили и обезвређивали, припадају целокупном српском народу.

Он је истакао да јединство и слога са браћом и сестрама Црне Горе неће стати, нити малаксати докле год закон не буде повучен и стављен ад акта.

„Црна Горо, буди увек поносна и достојна себе и своје славне историје. Остани наша поносна Спарта као што си вековима и била“, поручио је митрополит Хризостом који је захвалио бројним грађанима који су се на достојанствен начин окупили у Источном Сарајеву у молитви за српски народ и српске светиње у Црној Гори.

Извор: Спутњик

Pin It on Pinterest

Share This