Select Page
Православна грчка новинска агенција – Ορθοδοξία (Православље), пренела је у целини догађања у Цг , са посебним освртом на окупљања верног народа и литије по свим градовима, као и речи Митрополита Амфилохија са јучерашњег молебана и литије у Никшићу.
Агенција наводи:
До сада су дискусије између Православне цркве и владе Црне Горе о новом закону који дефинише правни оквир вјерских заједница били бесплодни.
Јуче увече (као и сваког четвртка и недеље) десетине хиљада људи изашли су на улице црногорских градова како би протестовали против закона.
Више од 60.000 људи учествовало је у „молитвеном маршу“ у главном граду Подгорици.
У Никшићу је такође било велико окупљање, којем је присуствовао Митрополит црногорски и приморски Амфилохије:
„Ватра вјере, ватра љубави, ватра правде засијаће у Црној Гори“, рекао је Митрополит и додао да је „глас народа глас Божји“.
Подсећамо се да се прошлог петка, црногорски премијер Душко Марковић састао са црногорским и приморским митрополитом г. Амфилохијем, и члановима Епархијског састава Црне Горе, СПЦ.
Након састанка објављено је заједничко саопштење владе и Епископског савета у коме се, између осталог, наводи:
„Обје стране су у потпуности изразиле своје ставове о неријешеним питањима која се односе на закон. Црква тврди да је потребно говорити о измјенама и допунама закона, а не о његовој примјени, јер према Цркви, закон није у складу са уставом или међународним стандардима. Влада верује да се дијалогом и међусобним поверењем, као и пружањем додатних и одговарајућих заштитних мера, овај закон може применити у складу са Уставом и европским стандардима. Представници Епископског савета Српске православне цркве, на челу са митрополитом Амфилохиjeм, поднели су Влади предлог који укључује измене одредаба које Црква сматра спорним. „
Комуникација завршава наглашавањем да су се две стране сложиле да наставе дискусију на нивоу правне експертизе.
Извор: https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/patriarxio_serbias/synexizontai-oi-diadiloseis-sto-mayrovounio-2/
Са грчког: Љиљана Поповић

Pin It on Pinterest

Share This