Select Page

Светом литургијом која је јутрос служена у подгоричкој цркви Светог Ђорђа, обележена је још једна припремна недеља пред Велики Пост, недеља о блудном сину.

Началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића и молитвено учешће проте Милуна Фемића и Велибора Џомића.

Одговарао је мешовити камерни хор ,,Свети Сава“ под вођством хоровође и вероучитељице Снежане Поповић.

Након прочитаног Јеванђеља, словом поуке сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ прота Драган Станишић.

,, Смисао ове данашње јеванђелске ријечи је да истакне величину и значај вјечне љубави Тројичног Бога. Добри син – то је изабрани, јеврејски народ, који је кроз Мојсијев закон остао вјеран Богу Оцу. И Адам у Рају – био је добри син, који се, послије пада у непослушност и гријех, нашао туђ Богу. Свако од нас некад је био оно добро дијете – које слуша и помаже свога родитеља. Изгубљеност и лутање човјеково, већ од првобитног гријеха, не престаје. Благодарећи Христовом Јеванђељу, просвећење и повратак Оцу Небеском доживљавали су и незнабошци, што је јеврејским старјешинама било несхватљиво и мрско. Управо, ова Недјеља о блудном сину је спомен тога – како је јеврејска побожност постала узалудна, а да је покајање пут ка доброти.

Јеврејска побожност показала се узалудном – јер не допире до Крста, Распећа, које и разбојника уводи у рај. Крст Христов је истинска љубав; бити близак ономе који страда. Недовољно је за љубав – имати само неку доброту у смислу коректности и регуларности . Овај, предстојећи, Велики Пост, нарочито прва недјеља, одваја нас од сваке узалудности истицања наших заслуга и функција. Постимо од свега тога и молимо се да имамо чистоту срца и духа. Ходајмо у овим литијама, све тако, знајући да смо народ који има духа, језик који има смисла и заједница која је Црква Христова. Нека свака наша ријеч буде: волимо своје светиње. И овај пост да нам буде светиња коју нећемо остављати и заборављати. Нека је слава Богу за све! “ казао је у својој беседи у храму под Горицом, прота Драган Станишић.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This