Select Page

Послије Молебана, који је, у четвртак 13. фебруара, служен у Цркви Светих апостола Петра и Павла, литија вјерног народа је проходила улицама Бијелог Поља, идући до Цркве Светог Николе у Никољцу.

Сабраном народу, послије Молебана, обратио се игуман манастира Златеш у Томашеву, јеромонах Николај (Стаматовић).

„Црква Божја је та која сабира свој народ од краја до краја васељене. Једино у њој проналазимо своје исконско биће и осјећамо се сигурно, спокојно и благословено. У историји свијета и Цркве исписане су многе странице о томе како Бог призива појединце или читав један народ у одбрану Божјег имена и светиња Божјих. Ево, ми овдје, и у читавој Црној Гори, настављамо да исписујемо те странице, зато што је народ Божји устао у одбрану својих светиња.

У једну руку жалосни смо због доношења оваквог закона, а у другој радосни зато што нас је Бог удостојио да ми данас, у 21. вијеку, можемо стати и посвједочити да смо православни хришћани и да бранимо оно што је за нас насјветије. Чему се надају људи који устају против свога народа? Чему се надају они који устају против Цркве Божије? Њима не треба веће казне од једног уздаха и једне сузе која је проливена због доношења овог закона. Тај уздах  ће их вјечно пратити, а та суза ће бити кап у којој ће се удавити.

Ужасава да човјек може у потпуности да изгуби свијест и савјест, да устане и удари на Бога и Цркву коју ни врата пакла не могу надвладати“, бесједио је игуман Николај, додајући да црногорске власти покушавају да узму светиње које су старије од државе Црне Горе.

Kао примјер је навео манастир Морачу, који је саграђен 1252. године.

„Саградио га је Стефан и тада није било ни помена о Црној Гори. Она се помиње касније у Повељи краља Милутина 1296. године и то као покрајина Kраљевства Срба. Ова ситуација у коју смо силом доведени враћа нас у историју. Да се подсјетимо историје и да се  пробуди свијест и оно исконско биће за које живимо.

„Овим законом учињена је велика услуга народу у Црној Гори. Само нас је више приближио Богу, дао да спознамо оно што јесмо и духовно се, још више, утемељимо на оним темељима које су наши преци градили осам вјекова“, казао је о. Николај.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This