Select Page

Литија вјерног народа, у знак протеста против неуставног и дискриминаторског Закона о слободи вјероисповјести у Црној Гори, које се више од мјесец дана одржавају широм Црне Горе, овог четвртка 13. фебруара, кренула је са Трга НАТО жртава у Мурину.

Молитвени ход у одбрану свете вјере православне и светиња ишао је до наше многострадалне Велике, а предводили су га надлежни парох, јереј хаџи Бојан Радуновић и старина Гојко Јокић.

Литију до Цркве Светих Кирика и Јулите у Велици, у дужини од око 10 километара, препјешачило је хиљаду људи.

Мјештани Горње Ржанице и Велике дочекали су их са аплаузима, кличући: Не дамо светиње, придруживши се, такође, литији.

Молебан Пресветој Богородици служили су игуман манастира Свете Тројице у Брезојевици о. Георгије (Рајаковић) и свештеник Бојан Радуновић. Отац Бојан је поздравио сабране и упутио ријеч поуке, захваливши Богу, на благослову који изобилно излива на народ овог краја и цијеле Црне Горе те у миру, братској љубави и слози изражавају своје неслагање са тзв. Законом о слободи вјере. Заблагодарио је Господу и на овако лијепом времену у молебним данима и што васкрсе Црну Гору.

Народ је поручио да ће се и надаље окупљати на миран и достојанствен начин све док спорни Закон не буде повучен, јер, како су казали, светиње за њих немају цијену и нијесу на продају.

Сабрање је настављено уз пригодно послужење.

Сенка Чоловић

 

Pin It on Pinterest

Share This