Izaberite stranicu

Прослава празника преподобних Јефрема и Исака Сирина, имендана игумана манастира Свете Тројице-Стањевићи код Будве архимандрита Јефрема (Дабановића), почела је у навечерје празника у недјељу 9. фебруара свечаним празничним бденијем са петохљебницом, којим су, у цркви Свете Тројице манастира Стањевићи, началствовали архимандрит Серафим, игуман манастира Денковац код Крагујевца и јеромонах Макарије, игуман манастира Савина.

Честитајући игуману Јефрему навечерје имендана, а свима сабранима предстојећи празник окупљене је бесједом поучио архимандрит Серафим (Божић) игуман манастира Успења Пресвете Богородице – Денковац код Крагујевца у питомој Шумадији, који је још као ученик Цетињске богословије (2000-2005) долазио и помагао у обнови манастира Стањевићи, а сада се радује гледајући како блиста овај Дом Божји.

Игумани Серафим и Макарије началствовали су и сјутрадан, на сам празник, у понедјељак 10. фебруара Светом литургијом у манастиру Стањевићи.

Радост празничног дана отпочела је крштењем слуге Божјег Милоша, који од рођења носи крст болести. Милошу је кум на крштењу био игуман Јефрем, који је, на овај начин, прихватио да са својим кумом братски подијели његов тежак крст којим га је Господ посјетио, а који он храбро носи.

Међу сабраним вјерницима био је и његова екселенција амбасадор Србије господин Владимир Божовић који је честитао игуману Јефрему имендан и рекао да остаје духовно везан за манастир Стањевиће, како је то био од првог сусрета са овом светињим прије десет година.

Вјерни народ даривао је игумана Јефрема поклонима. Неколико добротовора, који су се недавно удружили у појачку дружину при манастиру, удружили су добру вољу и новац и поставили озвучење у велику-Душанову трпезарију у манастиру, ствар од општег добра што је уједно била најбоља честитка игуману на чему је стањевићка братија посебно захвална.

Један пријатељ манастира донио је на дар пар свијећњака.

Специјални жири од петоро дјеце бирао је најбољу, од 12 торти које су вриједне сестре, домаћице донијеле на дар игуману Јефрему за његов имендан.

Слободанка Грдинић

Pin It on Pinterest

Share This