Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије саслуживао је 8. фебруара 2020. године Архиепископу Прага и све Чешке г. Михаилу, који је началствовао светом архијерејском Литургијом и чином канонизације новомученикâ Православне Цркве Чешких земаља и Словачке у Саборном храму Светих Кирила и Методија у Прагу, у Чешкој.

Саслуживали су и Архиепископ михаловско-кошицки г. Георгије, као и више свештенослужитеља.

Свети архијерејски синод Православне цркве чешких земаља и Словачке, на заседању 10. октобра 2019. године, донео је одлуку да у диптихе светих своје помесне Цркве унесе новомученике, свештенике Владимира Петржека и Вацлава Чикла, као и Јана Соневента, Вацлава Онеста, Карела Лоуда и њихове породице, који су, током Другог светског рата, пострадали за време суровог прогона Цркве од стране нацистa у Бохемији и Моравској, а налазили су се у пратњи свештеномученика Горазда Павлика.

У време када су поменути новомученици живели и пострадали за Христа, територија данашње Православне цркве чешких земаља и Словачке налазила се под јурисдикцијом Српске православне цркве. Молитвени спомен на ове новомученике биће прослављан 5. септембра, на дан мученичког страдања Јана Соневента. Акт о канонизацији потписали су архиепископи Михаило и Георгије, владика Исихије, као и присутни потомци канонизованих новомученика.

Извор: Епархија бачка

Pin It on Pinterest

Share This