Select Page

Прослава Недјеље митара и фарисеја на полуострву Луштица започела је Светом литургијом у цркви Светог Николе, коју су служили протојереј Нико Урдешић и ђакон Душан Биговић. На литургији пјевали су матуранти Богословије Светог Петра Цетињског.

Након Свете литургије, богослови су обишли манастир Ваведења Пресвете Богородице, Жањички манастир, а након обиласка, заједничарење је настављено на трпези љубави.

У 15:30 је служен молебан у луштичком храму, који је служио парох савински протојереј Живан Вукојевић уз саслуживање ђакона Душана Биговића оца Ника Урдешића.

Појањем тропара Свветом Николи, коме је посвећен саборни храм и кога слави као крсну славу свака породица на Луштици, уз звук звона, литија је кренула из Радованића према Росама. Сабрало се 85 Луштичана и око 50 поклоника из Херцег Новог. На Росе су се укрцали у двадесетак чамаца и бродова и тако допловили до градске куле Шквер, преносећи и морем поруку „не дамо светиње“, уз транспарент са ликом Светог Петра Ловћенског Тајновидца и натписом Луштица је дигла глас Св Петре Спаси нас.

Од градске куле кренула је литија која се придружила литији из Топле, те заједно наставили крсни ход до Пресвете Богородице Савинске.

Луштичани су носили и чудотворну икону Пресвете Богородице Жањичке, коју је у име СПД Јединство из Котора, Саборном храму на Луштици поклонио отац Момчило Кривокапић.

протојереј Нико Урдешић

 

Pin It on Pinterest

Share This