Select Page

Дижући свој глас против неправде оличене у Закону о слободи вероисповести, верни народ Пљеваља се сабрао у недељу 9. фебруара 2020. године, по деветнаести пут, пред храмом њихове небеске заступнице и молитвенице – Преподобне мати Параскеве, да у молитвеној литији измоли помоћ у одбрани својих светиња.

Као река коју притоке чине већом, тако је и пљеваљска литија била увећана двема литијама које су чинили мештани околних насеља Шула и Брвенице. Велика народна литија коју је чинило преко 25000 људи предвођена Епископом милешевским г. Атанасијем, пошла је из храма након одслуженог Молебана улицама града, заставши се пред зградом Општине где је говорио протосинђел Евстатије, сабрат манастира Ђурђеви ступови код Берана: – Ја нисам дошао вечерас овдје код вас да вас поучавам, утврђујем нити савјетујем. Ја сам дошао да се на пламену ваше вјере, храбрости и одлучности недостојан угријем за борбу која нам свима предстоји, зато што Пљевљаци у овој борби у Црној Гори заиста предњаче и у име свих нас на томе вам хвала.

Литија је затим кренула ка пљеваљској цркви пред којом је песмом и гуслама допринос у борби за очување светиња дао млади пљеваљски гуслар Васо Ђондовић. Поздрављајући сабрани народ Владика Атанасије је рекао: – Нема ни једнога Пљевљака да је вечерас остао у своме дому, него су сви изашли у овај молитвени вход да заштитимо своје светиње. Питамо се у чему је тајна нашег успеха? Како то да се ово наше сабрање увек разраста? И онда долазимо до овог одговора: Нама је лако овако се сабрати зато што се ми, чинећи ово, налазимо у своме амбијенту. Нама је природно да овако изражавамо своје убеђење јер то је у нама. Нама је природно да се обраћамо Богу. Нама је природно да стојимо за правду и истину. Нама је природно да се држимо онога што је свето и честито.

Извор: Епархија милешевска

Pin It on Pinterest

Share This