Select Page

Јуче, 8. фебруара, на празник Преподобних Ксенофонта и Марије, служена је Света литургија и помен у Краљевој цркви Светог великомученика Георгија на Ћипуру, поводом седам година од упокојења архимандрита Луке Анића, дугогодишњег игумана Цетињског манастира.

Свету литургију и помен служио је јеромонах Јустин Мреновић, сабрат Цетињског манастира, а појали су и одговарали ученици Цетињске богословије.

После Литургије и помена сабраним монасима, ученицима и вјерном народу, бесједом се обратио Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, говорећи о блаженопочившем оцу Луки.

Митрополит Амфилохије је казао да је покојни отац Лука био изузетна личност која се појавила са групом студената са Београдског универзитета, осамдесетих година када је омладина почела да се враћа Богу и Цркви

„Један од њих је био и наш отац Лука Анић који је, сјећам се почео да долази на предавања у манастир Ваведење. Још некрштен у то вријеме, из угледне породице београдске, и онда полако после тога је дошао и у Банат. Био је у Банату одређено вријеме, а онда после тога је дошао и овдје у Црну Гору и као игуман наслиједио оца нашег Јоаникија садашњег епископа будимљанско-никшићкога, овдје у управи Цетињскога манастира. Да би после започео обнову манастира Савине Главице у Грбљу, манастира који је био запустио деценијама. Онда је на крају по потреби дошао и у манастир Дајбабе и ту се и упокојио. Наш отац Лука који је био заиста једна изузетно честита душа, приљежна Господу. Иначе, отац Лука је био започео и научну каријеру на Београдском универзитету, и сјећам се неки професори су се љутили зашто је он напустио Универзитет, већ је био асистент на факултету.

Међутим, он је изабрао други пут. Сагледао је себе са тачке гледишта вјечности, па је постао оно што је био. Бог да му душу упокоји. Од родбине има сестру која се такође после крстила, ја сам је крстио, баш овдје мислим у овој цркви, и она је данас у манастиру Дајбабе на ову годишњицу. Бог да му душу прости“, рекао је у својој бесједи Митрополит Амфилохије.

Александар Вујовић

Pin It on Pinterest

Share This