Select Page

У Беранама је, у четвртак 6. фебруара одржана још једна величанствена литија, поводом неслагања са неуставним и дискриминаторским Законом о слободи вјероисповјести, који је уперен против епархија Српске православне цркве у Црној Гори.

Крсни вход од Храма Светог Симеона Мироточивог у центру Берана окупио је, као и претходних вечери, упркос веома хладном времену, велики број вјерног народа васојевићког краја, који више од мјесец дана, на миран, достојанствен, хришћански начин исказује своју одлучност у борби за одбрану свете вјере православне и својих светиња.

Свенародна литија, предвођена свештенством и монаштвом, у којој је, према процјенама, било око 20 хиљада људи, упутила се ка манастиру Ђурђеви Ступови, гдје је служен Молебан Пресветој Богородици.

Вјерном народу обратио се свештеник Стефан Миловановић, који је казао да није потребан неки закон или устав који би нам рекао ко смо, шта смо и коме припадамо. То нам, додао је он, „гарантује“ Христов лик у који се крштавамо, у који се облачимо, када смо у заједници, а који свједочимо и овим тренутком.

„Варају се они који мисле да може нешто другачије да се изведе, да нам је потребан закон да бисмо ушли у ред, или да је потребан закон да би нам рекао ко смо, и шта смо, и коме припадамо. Овај манастир, ове иконе, ови барјаци, и ви, браћо и сестре, сте закон, а не оно што је изгласала групица људи, који не вјерују у Бога, у три сата после поноћи. Све што се дешава под окриљем ноћи никада није било добро, а ми се бранимо под окриљем дана Божијег и свјетлости Божје. Не плашимо се ни увреда, ни уцјена, пријетњи, псовки које су уперене против нас. Плашимо се само имена Божјег и Њему следујемо“, истакао је отац Стефан.

Он је, такође, поручио да пристаје да буде један од лудака који ће, увијек, стати у одбрану свете Цркве Божје. Ове његове ријечи народ је поздравио са одобравањем, узвикујући да не дају светиње.

„Мени је комплимент да ме неко од таквих људи, који немају образа, назове лудим, када то каже неко ко није ни до прага овог храма. И Бога су називали лудим док је био на земљи са нама, ти исти који су Га називали лудим, па су Га разапели и убили на крсту. Али, познато је како су ти исти који су Га називали лудим, који данас нас и Цркву Божју називају лудим, пролазили кроз вјекове. Нијесу успјели, упркос свему, народ да разоре, него да га обједине под именом Божјим. Нико сем Бога, не може народу да суди, а Бог је свој суд донио и видимо га и сад, у овом тренутку“, поручио је свештеник Стефан Миловановић.

Захвалио је браћи и сестрама, који су дошли из Србије, хуманитарној организацији Српска солидарност, Чувари Косова и Метохије, који су донијели лијеп транспарент на којем пише: Српска Спарта није сама, широм света Срби су са вама!

„За ову нашу борбу сазнало се далеко изван Црне Горе, свуда по свијету, од Аустралије, Америке, Русије, у Европи, људи, свесни својих корјена, устали су да бране своје светиње. Ми бранимо образ својих предака, бранимо своју част и будућност свог потомства, своје дјеце. Тако нам Бог помогао“, закључио је он.

Одржан је пригодан програм у којем су учествовали: Анастасија Миловановић, сестре Косара и Јелена Ристић и извођач етно пјесама Маја Осмајлић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

 

Pin It on Pinterest

Share This