Select Page

Седми симпосион „Теологија у јавној сфери“ почео је данас у Требињу, а окупио је еминентне предаваче и стручњаке из региона који ће у наредна три дана говорити о разним темама, о односу између религије и политике, цркве и медија, религије и науке, те о савременим технологијама.

Његово преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије рекао је на отварању скупа да је овај симпозијум већ седам година мјесто гдје учесници једни друге слушају, размјењују мишљења и једни друге не осуђују.

Владика је истакао да је у хришћанском животу најважније да човек има чисто срце, али да то не значи да треба да се треба одрећи расуђивања и промишљања како црква треба да се покаже и проповеда у овом свету

– Свако од нас до Христа дође на различите начине и потпомаже се различитим средствима, међутим, врло је битно да се огледамо у Христовом лицу и препознамо једни друге као браћу и сестре – навео је владика Димитрије.

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић навео је да је током протеклих симпозијума одржано 50 панел-дискусија, презентација, предавања и представљања књига.

Он је навео да овај Симпосион шаље поруке мира, љубави и сазнања кроз панел-дискусије и промоције књига.

– Требао би нам још један симпозијум само да сумирамо она сазнања до којих смо дошли у протеклом периоду – додао је Давидовић.

Он је истакао да Влада Републике Српске и Секретаријат подржавају овај скуп, и да ће тако бити и у наредном периоду.

Говорећи о актуелним дешавањима у Црној Гори, Давидовић је нагласио да ако је БиХ оваква каква је и кроз шта је прошла донијела закон којим се СПЦ признаје државно-правни субјективитет и потом уговор који су 2008. потписали Његова светост Патријарх српски Павле и министар /за људска права и избјеглице у Савјету министара/ Сафет Халиловић не видим разлога да се то не деси и тамо гдје је данас потребно и гдје ће се на крају и десити.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић новинарима је рекао да је ова манифестација од изузетног значаја за град Требиње, те ће Градска управа увијек подржати Симпозијум.

– Теме су сваки пут занимљиве, ове године имамо много битних тема, научићемо доста тога новог. Ту смо да саслушамо стручњаке и надам се да ће сва очекивања бити испуњена – додао је Ћурић.

Ђакон Бранислав Рајковић, задужен за културу и медије у Епархији захумско-херцеговачкој и приморској, каже да је овај скуп прилика за размјену мишљења, утисака и идеја између теолога и других научника, али и умјетника.

– Важно је да су учесници из цијелог окружења, провесори са универзитета из Београда, Новог Сада, Загреба, Цетиња, Ниша и Бањалуке – додао је Рајковић.

Симпосион ће бити завршен у недјељу, 9. фебруара, када ће бити служена литургија у Храму Преображења Господњег у Требињу.

Организатор седмог годишњег скупа је Центар за философију и теологију Требиње уз подршку Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This