Select Page

Његовом Високопреосвештенству

Високопреосвећеном АМФИЛОХИЈУ

Митрополиту црногорском и приморском

 

Ваше Високопреосвештенство!

У вези са законом који је усвојила Скупштина Црне Горе, а који је усмјерен против братске нам Српске Православне Цркве, у име свих ученика, трудбеника и професора Санкт Петербуршке Духовне Академије исказујемо Вам нашу најискренију подршку, призивајући свемогућу помоћ Небеског Оца на све вјернике повјерене Вашем архипастирском старању.

У Духовној академији на Неви, са дубоком жалошћу смо примили вијест о поступку црногорских власти, којим се подржава насиље над Светињама и поклоничким мјестима, освештаним многовјековим молитвама и подвизима предака на освештаној српској земљи. Јасно нам је да наметање поменутог закона угрожава права и осталих вјерских заједница у Црној Гори.

Схватајући тешкоће, са којим се сусрећете не само Ви, драги Владико, већ и ваши многобројни вјерници, свето вјерујемо, да сва искушења, каква год она тренутна била у Српској Православној Цркви, као и они који су разлог тих искушења – неће моћи да посију панику и сломе дух народа, већ напротив, ојачаће савез браће Словена у дјелу заједничке молитве и узајамне помоћи, којом су се увијек поносиле наше Цркве и духовне школе.

Прикључујемо се ријечима посланице Његове Светости, Патријарха Московског и цијеле Русије Кирила и Светог Синода Руске Православне Цркве, а у вези са тренутном ситуацијом у Црној Гори. Молимо се Сведржитељу и Господару људских судбина да утјеши и укријепи архипастире, пастире и вјерна чада канонске Православне Цркве у Црној Гори, као и да уразуми одговорне за данашњу ситуацију у том региону.

 

Са љубављу у Господу,

Ректор Санкт Петербуршке Духовне Академије

Епископ петергофски СИЛУАН

Pin It on Pinterest

Share This