Select Page

Најава полиције да више неће обезбјеђивати литије СПЦ је порука да председник Мило Ђукановић жели да изазове сукобе у Црној Гори, оцјењује адвокат и бивши министар правде у Влади Црне Горе Драган Шоћ.

Црногорска полиција је саопштила је да више неће обезбеђивати литије, те да ће сву одговорност за евентуалне инциденте и нарушавање реда и мира сносити њихови организатори. Шоћ, међутим, истиче да би полиција морала да обезбиједи те скупове у интересу мира у Црној Гори.

„Ако то неће, значи да је полиција схватила налог Мила Ђукановића да се отвори простор за сукобе унутар Црне Горе, за које би он оптужио Митрополију и друге епархије СПЦ које дјелују у Црној Гори и, наравно, грађане који учествују у литијама“, каже Шоћ за Спутњик.

Овај угледи правник подсјећа да власти знају да литије иду четвртком и недељом, те да му није јасно да сада неко тражи да се свака од тих литија појединачно пријављује.

„То нема везе. Боље би било да кажу да се забрањује, па би онда морали да наведу разлоге зашто забрањују. Међутим, до сада нису донијели никакву забрану. Према томе, ништа се не дешава што није познато, што није забрањено и што им није најављено, а литије су и до садa биле мирне“, истиче Шоћ.

„Полиција није имала никакав специјални напор, можда по неких два сата у двије недеље, а полицајаца има, Богу хвала, довољно, тако да су могли да се мијењају. А и они који нису били на дужности — били су у литијама, тако да су могли да испомажу једни друге“, тврди Шоћ, уз опаску да читава ствар нема никакве везе са законом, већ је само покушај притиска не би ли се сузбиле литије и не би ли се унио страх међу грађане.

Епископски савјет СПЦ у Црној Гори у међувремену је саопштио да је директор црногорске полиције Веселин Вељовић одбио хитан састанак, наводећи да може да разговара тек после недеље, доводећи Цркву на тај начин пред свршен чин у погледу организације литија у четвртак и недељу.

У Епископском савјету додају да се ради о необјашњивом и једностраном потезу црногорске полиције, те да ће се и поред овакве одлуке Управе полиције Црне Горе молитвена и протестна окупљања без изузетка наставити.

Извор: Спутњик

Pin It on Pinterest

Share This