Select Page

Овогодишња прослава Светог Саве у Враки и Скадру са благословима Његовог Блаженства Aрхиепископа тиранског и албанског г. Анастасија Јанулатоса и Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског Mитрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, одржана је у недељу 2. фебруара.

Свету литургију у цркви Пресвете Тројице у Враки служи је протојереј Арсеније Радовић, уз саслужење свештеника Ивана Поповића (Албанска православна црква) и ђакона Благоја Рајковића и Ранка Радоњића.

Појали су ученици Цетињске богословије предвођени професором Александром Вујовићем.

На Светој служби су били вјерни из Враке, Скадра, из Црне Горе, Србије, који су дошли да се окупе око имена Светог Саве, те полазници школе српског језика у Скадру, Његова екселенција амбасадор Републике Србије у Тирани г. Мирољуб Зарић са савјетником у амбасади г. Драганом Савићем, ученици другог и петог разреда Богословије Светог Петра Цетињског са својим професорима.

После причешћа вјерних сабранима се обратио протојереј Арсеније Радовић, који је вјернима честитао празник, пошељевши да се окупљамо око имена Божијег и његовог Светог угодника Светог Саве и да се радујемо једни другима.

Отац Арсеније је подсјетио и на ријечи које је понављао Преподобни Серафим Саровски ‘Христос воскресе, радости моја’.

„И у овај дивни дан да се и ми једни другима обрадујемо и помолимо, да се међусобно зближимо, јер не можемо једни без других. Често би човјек сам да уђе у рај. Нема тога раја у који сами можемо да уђемо. Данас човјек покушава себе да смири, али опет нам треба ближњи наш, треба нам љекар. Зато се и непрекидно обраћамо Христу Богу нашем као љекару душе и тијела, да нас исцијели, да нас избави, да нас умири, да нам сва она добра дадне која су сваком човјеку потребна. Зато нека би нас Господ исцијелио молитвама Светог оца нашег Саве и Јефтимија Великог кога данас прослављамо, и свих светих отаца и све благословио да знамо и видимо и осјетимо да други треба да буде радост. Нека би се радовала душа наша, прво Богу вјечноме, ближњем нашем, а онда свима људима овдје који и јесу ближњи, они који творе вољу Оца мога, каже Господ у јеванђељу. Свима на здравље и на спасење и на радост и на благослов Божији да буде сабрање око Светог Саве“, поручио је отац Арсеније.

Светосавска прослава настављена је у просторијама Удружења „Морача-Розафа“ у Скадру, свечаном Светосавском академијом, на којој је отац Арсеније пререзао славски колач.

Светосавску бесједу одржао је ђакон Благоје Рајковић, професор Цетињске богословије.

У програму академије са пјесмама и рецитацијама су учествовали Недељко Ајковић, Анабела Мусић, Гордана Радовић, Бојана Радоњић, Мирјана Радоњић, Стефан Радоњић, појци Цетињске богословије и полазници курса српског језика у Скадру.

Стихове из пјесме „Зидање Скадра“, уз струне гусала пјевао је млади гуслар, матурант Цетињске богословије Огњен Боричић, а наступили су и чланови Фолклорне групе Цетињске богословије.

У току академије поводом прославе Светог Саве уручене су и Светосавске грамате заслужним за очување српске културе и традиције и светосавског наслеђа у Скадру. Светосавским граматама одликовани су Павле Брајовић, Симо Ајковић, Амбасада Републике Србије у Албанији, Будимир Дубак, Стојанка Дубак, професор Светозар Ћираковић, Имер Станковић.
На крају академије сви сабрани појали су химну Светом Сави.

Потом је за све приређен и славски ручак, на коме се у име добитника Светосавских грамата захвалио књижевник Будимир Дубак, бивши министар вјера и културе у Влади Републике Црне Горе.
У име домаћина госте су поздравили Павле Брајовић и Зоран Ајковић.

Цетињски богослови и сестре Радоњић у на ручку су појали цркввенонародне пјесме из Србије, Русије, Црне Горе, Шумадије, Републике Српске и са Косова и Метохије.

Из древног Скадра окупљени су свима упутили и светосавску порук у одбрани свих светиња у Црној Гори, било то православних, римокатоличких или муслиманских, да живимо сви у слози, Свети Саво ти помози.

Александар Вујовић

Фото: Ђорђе Томић

Pin It on Pinterest

Share This