Select Page

“До сада је у храму постављено око 70 одсто мозаика и по пројекту, до краја септембра ове године требало би да мозаик буде комплетно завршен”, рекао је владика за “Блиц”.

Он подсећа да је пресудну улогу у избору мозаика као технике и у омогућавању њене реализације имао долазак руског председника Владимира Путина у Србију 2012. године који је тада обећао помоћ Русије.

Поред радова на мозаику у храму је у току израда три иконостаса, једног великог и два мала, затим радови на постављању 318 лустера, озвучења, видео-надзора и специјалне расвете намењене за осветљење мозаика.

“Сваки детаљ на храму је чудесан и са поносом можемо изјавити да је наш храм највећи храм на свету под мозаиком, уопште највећи на Балкану и, у неким бројкама, већи и од Храма Христа Спаситеља у Москви”, каже владика.

Он је рекао да завршетак храмa означава и завршетак вековне борбе за подизање споменика једном принцу, монаху, првом српоском архиепископу и светитељу Сави Немањићу.

“Тај завршетак је круна светосавља, српског народа и свих православаца, а и нама који данас служимо овде. Без Светог Саве ми не бисмо били то што јесмо и зато је велики благослов да узвраћамо овај дар”, рекао је владика Стефан.

Он се осврнуо и на стање у Црној Гори.

“Ово сто се доле дешава и за нас у цркви је велико изненађење. Видимо да имамо много људи на улици у слози и јединству и драго нам је због тога, али исто тако и жао нам је што се сви ти спорни проблеми у једној православној земљи као што је Црна Гора не решавају дијалогом и нормалним путем. Проћи ће ово искушење. Изаћи ћемо из њега још јачи и јединственији – за то имамо благослов Светог Саве”, закључио је владика Стефан.

 

Извор: Саборник

Pin It on Pinterest

Share This