Select Page

Седаманеста протестна литија у Пљевљима окупила је највећи број православних вјерника до сада.

Вјерници су се окупили у 18 часова код Цркве Свете Петке на молебан Пресветој Богородици и седамнаесту портестну литију против усвајања Закона о слободи вјероисповјести. Молебан Пресветој Богородици служио је Епископ милешевски господин Атанасије.

Литији се код Цркве Свете Петке придружило велики број вјерника који су кренули у литију из манастира Дубочице у 15 часова.

На челу литије је ношен јастук Светог Василија Острошког, као и честица Часног крста Господњег.

Литија је прошла устаљеном рутом, улицама: Првог децембра, поред Милет баште, па Мила Перуничића, затим Краља Петра до зграде Скупштине општине Пљевља.

Испред Општине окупљеним вјерницима Божо Кнежевић, студент, прочитао је саопштење Одбора за одбрану светиња.

– Овом приликом изражавамо дивљење господству, храбрости, јунаштву и чојству Пљевљака, који ових дана у незапамћеном броју свједоче наше заједништво, братску и комшијску љубав, показујући да нас нико и ништа не може подијелити. Нарочито смо благодарни пљеваљској дјеци која су наставак школске године започела богослужењем у част Светог Саве, као и њиховим родитељима који су их исправно васпитали и научили да слиједе стопе чувених гимназијалаца и њихових професора Танасија Пејатовића и Стевана Самарџића. Величанственим литијама и одговорним хришћанским понашањем, показујемо да волимо Цркву, али и државу, више од оних који је деценијама пустоше, каже се између осталог у саопштењу.

По први пут на литијама православним вјерницима обратила се и жена, новинарка Вања Јањушевић.

Потом су се окупљени упутили до Цркве Свете Петке, гдје се окупљенима обратио владика Атанасије.

Вече је употпунио уз струне гусала, гуслар Васо Ђондовић, а Невена Јовановић је рецитовала стихове.

Након тога православни вјерници имали су прилику да се поклоне јастуку Светог Василија, моштима мученика Превлачких и честици Часног крста.

И ова литија, као и све претходне, прошла је без иједног инцидента.

Д.Г.

Извор: Пвпортал.ме

 

Pin It on Pinterest

Share This