Select Page

На Светог Јевтимија Великог, служена је Света Литургија у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа којом је началствовао протојереј ставрофор Велибор Џомић, архијерејски намесник подгоричко-колашински.

Проти су саслуживали свештенослужитељи овог светог храма: протојереј-ставрофор Милета Кљајевић, протојереј Јован Радовић, ђакон Иван Црногорчевић уз молитвено присуство проте Милуна Фемића.

Одговарао је камерни мешовити хор ,,Свети Сава“, под руководством вероучитељице и хоровође Снежане Поповић.

По освећењу Дарова предложења и причешћа верног народа Божијег, словом поуке сабранима се обратио протојереј ставрофор Милета Кљајевић.

,,Спаситељ наш видио је сву ругобу гријеха код људи, но и поред тога он је вјеровао људима и онда кад би човек изгубио сву наду у своје спасење“, нагласио је отац Милета.

,,Топлином своје љубави загријевао је срца и душе људи и грлио их као пастир кад нађе  овцу своју; Јер Син Човечији није дошао да му други служе него да служи и да да, душу своју у откуп за многе „, казао је он.

,, Христос је своју службу другима испунио до савршенства и оставио као примјер многима. Положај, власти и богатство били су мерило првенства међу људима. То мјерило Христос одбацује и установљује служење као мјерило првенства међу својим вјернима“, нагласио је прота Кљајевић.

Нагласио је да међу онима који су пошли за Христом треба да царује старешинство и првенство љубави Божије, јер онај који највише послужи браћи својој – тај је први у очима Божијим.

,,Служење из љубави једини је начин да нестане раздора и отуђености међу људима, да се људи духом сједине, да потпуно отворе своју душу и срце једни другима, тада неће бити скривених мисли и жеља, ни зависти и злобе – већ ће све сјединити братска љубав, једина сила којом се може остварити Царство Божије на земљи. Овим Христос уноси највећи преврат у људском друштву од кад оно постоји „, подвукао је отац у свом обраћању.

,, Умјесто борбе свих против свакога (за првенство у сили, власти и положају) – Христос Миротворац предлаже, првенство у служењу из љубави, служење свију свакоме – који је једини начин да се међу људима зацаре ред, мир и хармонија. И тако ће бити све дотле докле се измучено и напаћено човечанство после многих лутања не врати Христу и не прихвати његову заповијест о љубави – највећој врлини, која може да уједини, измири, и духовно сједини људе у вјекове вјекова “ казао је отац Милета Кљајевић.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This