Select Page

На данашњи дан, 3. фебруара 2000. године француска полиција ухапсила једног од најтраженијих терориста баскијске терористичке организације ЕТА Хуана Карлоса Иглесијаса Чоузаса.

Баски су народ који живи на западним Пиринејима и обали Бискајског залива. Потомци су древног иберијског племена Васкона. Баска укупно има око 3 милиона, од чега око 2.359.400 у Шпанији (већином у аутономној покрајини Баскији), а око 230.200 у Француској. Говоре баскијским језиком, који није сродан другим језицима. Сваки четврти Баск разуме баскијски језик. Баски су старосједеоци Пиринејског полуострва. Основа баскијског етничког идентитета је баскијски језик. То је једини неиндоевропски језик у западној Европи, а поријекло језика није потпуно објашњено. Претпоставља се да су Баски остатак неиндоевропског народа, који је можда дошао са Кавказа и који се послије измијешао са досељеним Индоевропљанима. У новије вријеме, лингвистика и етимологија покушавају да пронађу сличности између Баска и кавкаских народа. На примјер, Иберија је древни назив и за Иберијско полуострво, али и за територију данашње Грузије. Вјерује се да је Баскија била климатски повољно уточиште палеолитског човјека за вријеме последњег леденог доба.Највећи баскијски град је Билбао, а остали већи градови су Сан Себастијан и Виторија. Баски себе називају Еускалдунак. Ријеч је настала од речи еускара и наставка -дун, што значи онај који има (или онај који говори), тако да термин Еускалдунак значи онај који говори баскијски. Баски говоре баскијским језиком који није сродан другим језицима, и сврстан је у језичке изолате. Данас има око 2.3 милиона људи који се служе баскијским језиком. Баскијски и етрурски језик су једини језички изолати у Европи. Према неким мишљењима, баскијски језик је сродан језицима јужног Кавказа (и то нарочито грузинском), док према другим мишљењима, баскијски језик води поријекло од старог иберијског језика којим се говорило на подручју Пиринејског полуострва, а вјерује се да је иберијски језик са подручја сјеверне Африке. Вјерује се да је сродан грузинском језику јер у оба језика има наставка -дзе у називима мјеста. Такође има неких ријечи које се исто изговарају, а имају различито значење.

ЕТА, акроним за Еускади та аскатасуна („Баскијска домовина и слобода”) била је оружана љевичарска баскијска националистичка и сепаратистичка организација у Баскији (у сјеверној Шпанији и југозападној Француској). Основана је 1959. године и касније се развила из организације која је промовисала баскијску културу у паравојну организацију укључену у насилну кампању бомбардовања, убистава и отмица у Јужној Баскији и широј територији Шпаније. Циљ организације је била независна Баскија. ЕТА је главна група у Баскијском националном ослободилачком покрету и најважнији баскијски учесник у Баскијском сукобу. Између 1968. године и 2010. године, извршила је убиства преко 820 људи и ранила више хиљада. ЕТА је класификована као терористичка организација у Шпанији, Француској, Уједињеном Краљевству, Сједињеним Државама, Канади и Европској унији. Више  од 300 чланова ЕТА-е  је у затворима у Шпанији, Француској и другим земљама. ЕТА је 2011. године најавила „дефинитивни престанак њених оружаних активности”. Новембра 2012. године, саопштено је да је организација спремна да преговара о „дефинитивном крају” својих операција и да се потпуно распусти, а априла 2017. године објавила је одустала од свог оружја и експлозива и да ће бити званично разоружана организација.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This